Fructele de padure Capsuni, coacaze, mure, fragi, zmeura, afine-toate sunt surse bune de acid folic, mangan, magneziu, vitamina C, potasiu si fibre. Si pentru a va convinge de ce am insistat sa punem fructele de padure in fruntea listei, luati ca exemplu o cana cu zmeura care suplineste 30% din necesarul zilnic de fibre, in timp ce 8 capsuni, asa mici cum le vedeti voi, au mult mai multa vitamina C decat se gaseste intr-o portocala. In acest context merge de minune zicala “buturuga mica rastoarna carul mare”. Si intr-adevar o rastoarna, caci fructele de padure pot rivaliza cu unele vedete dintre legume, de exemplu broccoli care previne cancerul. Si ele pot preveni cancerul, chiar daca le vedeti asa micute. Au mai multi antioxidanti decat restul alimentelor si previn cancerul si bolile de inima. Rosiile Ce-am mai putea spune despre aceste vedete? Nu prea multe. Au o fitochimicala extrem de importanta, licopenul cu care s-ar mandri si alte alimente. Caci licopenul previne cancerul de prostata-aceasta este explicatia pentru care le-am socotit a fi vedete printre restul. Se mai pot lauda cu un procent bun de potasiu si vitamina C. Pentru a va bucura de cat mai multe preparate pe baza de rosii, noi va recomandam sa nu va limitati doar la cateva feliute de rosii cand gatiti salata, sa adaugati cherry la fripturile de pe gratar sau frigarui. Si pentru a va rasfata simturile gatiti supa Gazpacho. Porumbul Intuiesc ca aici suntem pe aceeasi lungime de unda. Cum ne-am fi putut permite sa facem o lista cu cele mai sanatoase alimente, ideale pentru vara si sa omitem porumbul, dupa care poftim mai ceva ca prichindeii? Are vitamina C, acid folic, mangeziu si potasiu, destule argumente pentru care este bine sa includeti porumb in alimentatia de vara. Si daca alegeti sa gatiti porumb dulce impuscati doi iepuri dintr-un foc pentru ca astfel beneficiati de cat mai multi antioxidanti, care previn afectiunile de inima si cancerul. Salatele Daca ar fi sa ne cereti un motiv pentru care este bine sa consumati des salate in aceasta perioada, il reprezinta continutul ridicat de apa, vitamine si minerale. Dar, nu trebuie sa ramaneti la arhicunoscutele retete de salate, care nu va mai suprind deloc. Incercati si alte retete sau inventati. Sfatul nostru este sa incercati salatele mixte, garnisite cu o friptura de peste sau pui la gratar. Prunele Manati de experienta olfactivo-gustativa pe care o produc prunele, in special cele zemoase, coapte, ne-am grabit sa le includem si pe ele in lista alimentelor pentru vara. De ce ar trebui sa consumati mai des prune? Din simplul motiv ca sunt bogate in vitamina C, antioxidanti si fitochimicale. De fapt, prunele contin mai multa vitamina C decat restul fructelor, cu exceptia fructelor de padure. Asa ca, serviti cat mai fructe si legume vara asta. Si nu uitati! Daca considerati ca mai trebuiau si alte alimente incluse in lista, aminti-le.