Top 10 reguli care te ajuta sa tii cea mai sanatoasa dieta

Top 10 reguli care te ajuta sa tii cea mai sanatoasa dieta

Daca vrei sa traiesti mult, sa ai o inima sanatoasa si sa nu te ingrasi, ar fi cazul sa treci pe dieta mediteraneana. Un adevarat regim de viata sanatos, aceasta si-a castigat reputatia de una dintre cele mai sanatoase diete din lume. Dieta mediteraneana incorporeaza obiceiurile culinare ale tarilor care traiesc pe langa Mediterana. Bucataria mediteraneana variaza de la regiune la regiune, insa constantele ei sunt legumele, maslinele, fructele, cerealele integrale, nucile, mierea, seminte de tot felul, uleiul de masline, pestele, fructele de mare si vinul rosu. 

Dieta mediteraneana este asociata cu o calitate a vietii mai buna si o sanatate de fier, incluzand aici o inima sanatoasa, o speranta de viata mai mare si o greutate corporala normala, asadar daca vrei sa slabesti treci pe aceasta dieta. Un studiu din 2013 a aratat ca persoanele care mananca in stil mediteranean au cu 30% un risc mai scazut de a dezvolta boli de inima si de a avea atacuri cerebrale.
 
Pana acum ai auzit atat de multe despre dieta mediteraneana, incat sigur ai de gand sa o adopti cat de curand. Inainte de a trece la regimul de viata mediteranean, ai grija sa respecti cele 10 reguli care te ajuta sa tii cea mai sanatoasa dieta.
 
1. Mananca foarte multe fructe si legume
 
Iti vor aduce aminte de gustul vacantei petrecuta pe un sezlong sub soarele torid al Eladei. Nutritionistii recomanda intre 5 si 10 gustari cu fructe si legume pe zi. Fructele proaspete contin mai multe fibre decat sucurile de fructe din comert, asa ca, daca doriti sa beti un suc de fructe fiti siguri ca este natural 100%. La zarzavaturi puteti alege frunze de salata, sau laptuci pentru ca au de sase ori mai multa vitamina C, si de opt ori mai mult beta-caroten decat salata iceberg. Mancati totul proaspat pentru aportul urias de vitamine.
 
2. Nu omiteti din meniu grasimile sanatoase
 
Maslinele si minunatul ulei pe care il produc sunt stalpii de baza ai dietei mediteraneene. Mancati intre 4 si 8 gustari pe zi care sa contina fie cateva masline, fie o lingurita de ulei de masline sau putin avocado. Uleiul de masline este singurul aliment gras din aceasta dieta, dar este foarte sanatos. Uleiul de masline extravirgin nu trebuie sa lipseasca din nicio salata sau din paste.
 
3. Nu uita sa pui in salate seminte de in, de floarea soarelui, de dovleac sau migdale
 
Sunt niste surse excelente de fibre si proteine. E suficient sa le presari in salata, in hummus sau intr-o delicioasa supa de linte si iti asiguri drumul catre o viata sanatoasa prin maxim 2 portii mancate in fiecare zi.
 
4. Nici o masa fara peste si oua
 
Nu chiar nici o masa dar incearca sa mananci cat mai mult peste. Ideal ar fi sa il servesti de 2-3 ori pe saptamana. Aceeasi regula se aplica si pentru oua. Noi iti sugeram sa faci o frittata in care poti sa pui si legume, ca intr-o adevarata dieta mediteraneana.
 
 
5. Nu renunta la iaurt
 
E usor de mancat oriunde si oricand. Ideal e iaurtul grecesc, dar daca nu gasesti, poti sa consumi si oferta autohtona. Iaurtul e usor de digerat si ajuta digestia. Mananca cel putin unul pe zi. Afla cum poti rapid slabi cu dieta cu iaurt.
 
 
6. Mananca cerealele integrale si paine neagra
 
Faina alba este o faina procesata care nu aduce cine stie ce nutrienti organismului, de aceea evit-o cat poti de mult si axeaza-te pe cerealele integrale si painea neagra. Studiile au aratat ca un consum regulat de cereale integrale accelereaza metabolismul, scad colesterolul si reduc nivelul de grasime in zona abdominala.
 
7. Mizeaza pe condimente
 
In dieta mediteraneana niciodata nu gresesti daca presari putin rozmarin sau cimbru in mancare. Condimentele sunt adevarate surse de antioxidanti si au capacitatea de a lupta impotriva inflamatiilor. Fie ca e vorba de ghimbir, scortisoara, coriandru, busuioc sau ardei iute, condimentele sunt extrem de utile intr-o dieta sanatoasa. Toate scad nivelul zaharului in sange (scortisoara fiind in capul listei, in ceea ce priveste controlul nivelului zaharului din sange), determina echilibrarea tensiunii arteriale si au proprietati anti-cancer.
 
8. Hidrateaza-te in permanenta
 
Renunta la sucuri si bea apa. Inceputul va fi dificil insa vei vedea cat de multe beneficii va aduce apa pentru organismul tau. Daca nu poti sa bei, mananca alimente care te ajuta sa te hidratezi. Salata verde se afla in fruntea listei. Cu un continut de 96% apa, unde sa se afle daca nu in topul cu 5 alimente care te hidrateaza? In afara faptului ca e un ingredient de baza in salate delicioase, salata verde este si o sursa de potasiu, folati, antioxidanti si vitamina C si K. O sa-mi comand la pranz o mare salata verde stropita cu suc de lamaie proaspat stors. Dieta cu salata ati incercat-o?
 
9. Incearca sa mananci legume de sezon
 
Cu ocazia asta ai mai multe sanse sa nu mananci produse crescute in sera cu tot felul de ingrasaminte invazive. Iti amintesti gustul rosiei din gradina bunicilor? Nu il altera cu o rosie cumparata iarna din export.
 
10. Mananca impreuna cu prietenii si familia
 
Dieta mediteraneana pune un mare accent pe calitatea mesei. Nu se ia pe fuga, mestecand rapid si inghitind cu noduri. Mancarea se savureaza, se insoteste cu dialoguri fructuoase pe care le ai cu prietenii de la masa. Dieta mediteraneana pune accent pe relaxare. Numai o atitudine pozitiva ajuta digestia si scade stresul.
 
Daca vrei sa adopti un regim de viata sanatos, trebuie sa scoti din meniu: carnea tocata, carnea procesata, carnea rosie, grasimile si, in general, toate alimentele procesate (alimente de tip fast-food, mezeluri, produse de patiserie sau cofetarie, chipsuri, sucuri nenaturale, alimente care contin coloranti, cereale dulci, prajeluri).