Top 10 alimente care mentin colesterolul in limite normale

Top 10 alimente care mentin colesterolul in limite normale

Ai aflat ca ai colesterolul mare si vrei sa il mentii in limite normale? Nu este foarte complicat, trebuie doar sa incluzi anumite alimente in dieta ta si sa renunti sa mai consumi mancaruri grele sau produse de tip fast-food. Pentru o perioada ar fi cazul sa spui adio la carnati, sarmale, unt, prajeluri, paste cu sosuri cu smantana, mezeluri si tot felul de alte mancaruri grase care cad greu la stomac. N-ar fi rau sa reduci si consumul de dulciuri si in loc de 3 prajituri sa mananci doar una.

Iata mai jos un top cu alimentele care nu iti vor face niciodata probleme in privinta colesterolului:

1. Soia nu are colesterol si este recomandata mai ales persoanelor cu colesterol mare, pe care le ajuta sa si-l regleze. Plus de asta, izoflanonii din soia au efect antioxidant si protejeaza vasele de sange, facandu-le mai flexibile. Este plina de proteine, grasimi bune, fibre, vitamine de tip B, viamina E, acid folic, potasiu, calciu, zinc, fier, magneziu, fosfor, mangan si tiamina.

2. Iaurtul, pe langa faptul ca intareste masa osoasa si reduce aparitia cancerului la colon, este o sursa importanta de vitamine de tip B, zinc, potasiu, proteine, ajuta la intarirea imunitatii organismului si mentine nivelul de colesterol in limite normale. Stiati ca doar 100 de grame de iaurt probiotic (cu bacterii sanatoase) consumate zilnic scad colesterolul?

3. Uleiul de masline actioneaza ca regulator al presiunii arteriale, scade nivelul colesterolului, al trigliceridelor, controleaza nivelul glucozei in sange si poate fi un protector chiar si in anumite tipuri de cancer. Acidul oleic prezent in uleiul de masline creste colesterolul bun (HDL), transportand colesterolul rau (LDL) spre ficat pentru a fi eliminat. Reduce astfel riscul de infarct sau al altor afectiuni arteriale, fiind si un aliat al aparatului digestiv, al pielii, prin efectul sau cicatrizant si tonic, al sistemului endocrin si nu in utimul rand al sistemului osos, prin stimularea absorbtiei calciului si al mineralelor in organism.

4. Fructele nu mai au nevoie de cine stie ce descriere, ele sunt sanatoase in orice regim alimentar. Contin fibre, vitamine si minerale, dar si antioxidanti care ajuta organismul sa scape de toxine. Fructele ajuta organismul sa isi mentina colesterolul in limite normale. Fie ca sunt citrice, fie ca sunt fructe de padure sau avocado, fructele nu trebuie sa lipseasca din niciun meniu. Nu uitati ca cea mai cautata calitate a fructului de avocado il reprezinta continutul important de acid oleic, acesta avand rolul de a reduce colesterolul din organism.

5. Legumele, ca si fructele, sunt recomandate pentru orice tip de afectiune, dar si pentru curele de slabire. Ele intaresc sistemul imunitar, previn aparitia cancerului, detoxifiaza organismul si scad colesterolul rau. Nu uitati ca anghinarea, contine cinarina, care sporeste buna functionare a veziculei biliare, accelerandu-se astfel eliminarea colesterolului.

6. Usturoiul si ceapa fac minuni cand vine vorba de reducerea nivelului de colesterol, ele contin colesterol bun care ne protejeaza de bolile de inima. Ceapa si usturoiul aduc multe beneficii organismului, studiile au demonstrat ca previn cancerul, bolile de inima, tusea sau raceala si intaresc sistemul imunitar.

7. Cerealele integrale iti ofera beneficii pentru toata ziua. Fibrele si complexul de carbohidrati din cerealele integrale te ajuta sa-ti simti stomacul plin mult mai repede, asa ca nu vei mai avea tentatia de a manca foarte mult la masa de pranz. Toate aceste alimente reduc nivelul colesterolului rau si te ajuta foarte mult in lupta cu kilogramele in plus. Exemple de cereale integrale sunt: orez salbatic, orez brun, tarate si faina de grau integrala, fulgi de ovaz, porumb, orz, quinoa, secara, etc.

8. Pestele si fructele de mare au avantajul ca sunt foarte usor de digerat, contin proteine, vitamine si minerale, acizi grasi saturati si nesaturati, care ajuta la mentinerea nivelului de colesterol in limite normale. Consumul de aceste alimente scade riscul bolilor cardiovasculare, au efect pozitiv asupra grasimilor din sange, ajutand la cresterea colesterolului bun si scazand trigliceridele si colesterolul rau.

9. Nucile, migdalele si semintele contin grasimi bune, care ajuta la micsorarea nivelului de colesterol. Acizii grasi esentiali din aceste alimente previn formarea cheagurilor de sange, ajuta pielea si parul sa se mentina sanatoase si, de asemenea, asigura functiile tiroidei si adrenalinei. Grasimile bune mentin sanatatea arterelor, nervilor si sunt cruciali in transportul si descompunerea colesterolului. Este recomandat, ca atunci cand faceti salate, sa puneti si nuci, seminte de in, seminte de floarea soarelui si de dovleac, seminte de chia si ce alte seminte mai aveti prin casa.

10. Ouale contin calorii negative, care se digera imediat, si este considerat un aliment complet datorita proprietatilor lui benefice. Contin proteine, grasimi sanatoase, carbohidrati, vitamine si minerale. Grasimile din ou nu duc la cresterea colesterolului si nici nu fac rau "la ficat", asa cum se crede de obicei. Chiar din contra. Oul are aminoacizi esentiali care sustin activitatea ficatului. Medicii recomanda sa consumati un ou pe zi, dimineata.