Potasiul este esential pentru buna functionare a organismului, deoarece el intervine in toate procesele metabolice si este esential pentru buna activitate a muschiului cardiac, dar si in procesele cerebrale. Potasiul ajuta la eliminarea sodiului din organism, mereu in exces, dar si la eliminarea toxinelor. O deficienta de potasiu poate fi vinovata pentru un ritm cardiac neregulat, pentru hipoglicemie, pentru o stare accentuata de oboseala, crampe musculare, dar si pentru diverse probleme digestive. Alcoolul, cafeaua, zaharul si diureticele, bulimia sau anorexia, dezhidratarea, stresul si fumatul sunt doar cativa din factorii care determina scaderea concentratiei de potasiu. Care sunt alimentele bogate in potasiu? 1. Fructele uscate La 100 de grame de caise uscate avem 1162 mg de potasiu, adica 33% din valoarea zilnica. In general, fructele uscate sunt foarte bogate in potasiu. 100 grame de stafide ne asigura 18% din necesatul zilnic, 100 de grame de prune uscate ne asigura 20% din necesarul zilnic, iar 100 de grame de smochine uscate ne asigura 19%. 2. Fasolea alba La o cantitate de 100 de grame de fasole alba avem 561 mg de potasiu, adica 16% din necesarul zilnic. Toate tipurile de fasole contin potasiu, inclusiv cea verde, aceasta din urma, in cantitatile cele mai mici. 3. Ciupercile Ciupercile albe contin in jur de 400mg de potasiu la 100 de grame, adica 11% din necesarul zilnic. Alte tipuri de ciuperci contin la 100 de grame intre 4 si 9% din necesarul zilnic. 4. Fisticul, migdalele si nucile La 100 de grame de fistic avem 1007mg de potasiu, adica 29% din necesarul zilnic. De asemenea, nucile, migdalele, castanele si nucile caju sunt foarte bogate in potasiu. 100 de grame de migdale ne asigura 17% din necesarul zilnic de acest mineral. 5. Spanacul Spanacul si alte verdeturi sunt bogate in potasiu. La 100 de grame de spanac avem 558 mg de potasiu, adica 16% din valoarea zilnica. Printre verdeturile cu continutul cel mai mare de potasiu se numara broccoli, varza de Bruxelles, varza kale, salata verde, fasolea verde si sparanghelul. 6. Cartofii La 100 de grame de cartofi fierti sau copti avem 535 mg de potasiu, adica 15% din necesarul zilnic. Cartofii dulci contin, de asemenea, 475mg de potasiu, 14% din necesarul zilnic. 7. Avocado Avocado contine 485mg de potasiu la 100 de grame, adica 14% din necesarul zilnic de acest mineral. Introduceti cateva felii de avocado in salate si nu veti mai avea probleme cu deficientele de potasiu. 8. Pestele Pestele este bogat in grasimi sanatoase si in potasiu. La 100 de grame de somon avem 628mg de potasiu, adica 18% din necesarul zilnic, iar la 100 de grame de cod sau ton avem 14% din necesarul zilnic. 9. Semintele de dovleac si floarea soarelui Semintele de dovleac ne aduc la 100 de grame 919mg de potasiu, adica 26% din necesarul zilnic. De asemenea, semintele de floarea soarelui ne aduc 850mg de potasiu la 100 de grame, adica 24% din necesarul zilnic. 10. Bananele La 100 de grame de banane avem 358mg de potasiu, adica 10% din necesarul zilnic. Alte fructe bogate in potasiu sunt nectarinele si piersicile, la 100 de grame asigura 6% din necesarul zilnic, papaya (23% din necesarul zilnic), fructele kiwi (9% din necesarul zilnic), portocalele (5% din necesarul zilnic) si strugurii (5% din necesarul zilnic).