Teff-ul, cereala cu vitamina C si fara gluten

Teff-ul, cereala cu vitamina C si fara gluten

Daca vrei sa testezi tot felul de lucruri noi, dar sanatoase, te provocam sa incerci teff, o cereala mai putin cunoscuta de noi, dar cultivata in Etiopia de cel putin 4.000 de ani. Gwyneth Paltrow si Victoria Beckam i-au descoperit demult beneficiile si au inclus acest superaliment in dieta, asa ca merita macar sa aruncam si noi un ochi pentru informatiile nutritionale ale acestei cereale. 

Teff-ul, cunoscut si sub numele de "iarba dragostei" sau stiintific "Bot. Eragrostis tef”, se deosebeste de celelalte cereale prin faptul ca nu contine gluten, ceea ce inseamna ca poate fi folosita fara probleme de persoanele cu intoleranta la gluten, in terapia bolilor autoimune, dermatita herpetiforma, poliartrita reumatoida, mentinerea greutatii, bolnavii de diabet zaharat, gastrita sau ulcer.
 
Aceasta cereala este eficienta in terapiile pentru intarirea oaselor, imbunatatirea digestiei si pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. 
 
 
Fata de celelalte cereale, teff-ul contine si proteine (intre 9 È™i 15% ) si vitamina C. Cercetarile au demonstrat ca are un continut bogat in fibre alimentare, aminoacizi, calciu (100 – 150 mg la 100g) si fier (11 – 33 mg). Pe langa acestea, meiul etiopian contine magneziu, potasiu, fosfor si zinc.
 
Chiar daca o jumatate de cana are cu putin mai multe calorii decat o jumatate de cana de orez brun (360 de calorii comparativ cu 300), teff contine o forma de amidon care ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange, ajutandu-te sa iti mentii mai usor greutatea.
 
Semintele de teff sunt asemanatoare ca dimensiune cu cele de mac, iar un bob este atat de mic, incat este nevoie de 3.000 de bucati pentru a cantari un gram. Gustul sau este asemanator cu cel de quinoa, cu tente usoare de nuca. 
 
Teff poate fi folosit pentru a prepara diverse tipuri de paine, budinci, deserturi sau salate. Momentan, in Romania se gaseste in farmaciile naturiste sub forma de faina, paine gata preparata sau paste fainoase.