Ingredientele de baza sunt iaurtul, laptele, usturoiul si castravetii. In gastronomia bulgareasca exista si o varinata cu morcovi sau salata verde, in loc castraveti. In orice combinatie este foarte buna. Ingredientele de mai jos sunt pentru patru portii. Ingrediente: 750 de grame de iaurt, 200 de mililitri de lapte, sucul de la o lamaie, doua linguri de ulei de masline, 300 de grame de castraveti proaspeti, doi catei de usturoi, o mana de miez de nuca, tocata mare, cateva fire de marar proaspat, sare, piper. Preparare: Pune intr-un blender iaurtul si laptele, sarea si piperul, sucul de lamaie si o lingura de ulei de masline si omogenizeaza foarte bine. Da totul la frigider. Curata castravetii de coaja si da-i prin razatoarea mare. Curata usturoiul si toaca-l marunt. Caleste-l cu o lingura de ulei, pana prinde putina culoare. Amesteca castravetii si usturoiul calit, cu tot cu ulei, in supa de iaurt. Adauga nuca macinata si mararul tocat fin. Supa se serveste foarte rece. Bulgarii mananca tarator ca fel principal, sau in cani, alaturi de o mancare care are carne.