Tajine de pui cu lamaie este o mancare marocana, pe care francezii, gurmanzi si sofisticati, au perfectionat-o. Pentru reusita deplina se prepara in vase speciale, de lut cu capac tuguiat, dar merge si intr-un tuci clasic. Casa faci tajine de pui cu lamaie ai nevoie de un pui intreg, trei cepe, o cutie de rosii in suc de rosii, o vanata mare, 100 de grame de masline negre (fara samburi), o lingurita de chimen macinat (in masina de cafea), jumatate de lingurita de scortisoara pisata, trei linguri cu ulei, sare, piper, un ardei iute, o legatura coriandru, cateva felii de lamaie, o lingura cu miere, o bucata de ghimbir, 100 de grame de fulgi de migdale. Taie puiul in bucati potrivite. Foloseste tot puiul, inclusiv spatele. Taie vanata in cuburi, nu foarte mici, taie in doua sau in trei rosiile din conserva si pastreaza sucul, toaca ceapa, nu foarte marunt, toaca ardeiul iute si coriandul. Rasfoieste colectia noastra de retete cu carne de pui Incinge ulei intr-un tuci, pune puiul bucati si lasa-l sa se rumeneasca. Cand incepe sa se patrunda, scoate puiul pe o farfurie si pune ceapa pe care trebuie sa o lasi la calit 10-15 minute amestecand din cand in cand. Adauga apoi vanata bucati si rosiile. Mai lasa totul inca cinci minute. Stinge cu sucul de rosii diluat, daca trebuie cu putina apa. Cand legumele sunt patrunse, adauga din nou bucatele de pui, pune feliile de lamaie, ghimbirul ras, chimenul, scortisoara, maslinele, ardeiul iute tocat, mierea si coriandul. Potriveste mancarea de sare si piper si amesteca foarte usor de cateva ori. Completeaza sosul cu o cana de apa (sosul nu trebuie sa fie nici gros, dar nici subtire). Acopera vasul (acesta este unul din marile secrete – pe tot timpul prepararii vasul trebuie neaparat acoperit ca sa nu se piarda aromele si sosul sa nu scada inutil), si baga vasul la cuptor 40-45 de minute la foc potrivit. Cand este gata adauga fulgii de migdale si corinadu proaspat si serveste mancarea imediat, fierbinte, cu lipii calde alaturi.