Vitamina D este mereu in deficit in perioada rece a anului. Daca vara aceasta este produsa in piele, sub actiunea razelor soarelui, iarna, si pentru ca umblam infofoliti, si pentru ca soarele este scump si rar la vedere, necesarul de vitamina D nu mai este atins, astfel ca sunt necesare suplimente alimentare bogate in vitamina D. Din fericire nu este nevoie sa iei pilule, pentru ca exista surse naturale de vitamina D. Vitamina D are o multitudine de functii in organism. Este vitala pentru sistemul cardiovascular, pentru sanatatea oaselor. Vitamina D este necesara celulei nervoase si are un rol fundamental pentru prevenirea aparitiei celulelor canceroase. Vitamina D activeaza sistemul imunitar si controleaza procesul de sinteza al unor hormoni. Necesarul de vitamina D este, conform Institutului de Medicina, Alimente si Nutritie din SUA, de cinci migrograme, respectiv 200 de Unitati Internationale pentru adulti cu varste cuprinse intre 31 – 50 de ani. Dupa varsta de 50 de ani necesarul de vitamina D creste la 400 UI, respectiv 10 micorgrame. Surse naturale de vitamina D sunt pestele, laptele, ouale, produse din soia, portocalele, ciupercile si cereale integrale. Uleiul de peste si peste sunt cele mai bune surse de vitamina D, iar uleiul de ficat de cod este cea mai buna sursa naturala de vitamina D. O lingura de ulei de ficat de cod are 300 la suta din valoarea zilnica recomandata. In topul celor mai bune surse naturale de vitamina D, dupa cod, urmeaza somonul si macroul. O portie din aceste soiuri de peste aduce circa 90 la suta din doza zilnica recomandata. O portie de ton aduce 200 UI de vitamina D, adica jumatate din doza necesara zilnic. Sardinele au, intr-o portie, 250 UI de vitamina D, adica 70 la suta din doza zilnica. Laptele este o alta sursa naturala de vitamina D, la care se adauga si o cantitate importanta de vitamina A. O cana de lapte integral aduce 25% din necesarul zilnic de vitamina D. O cana de lapte degresat acopera doar 15% din necesarul zilnic de vitamina D. O sursa foarte buna de vitamina D este galbenusul de ou. Doua oua intregi asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina D. In categoria surselor vegetale de vitamina D soia si derivatele sale sunt in top. O cana de lapte de soia asigura 30% din necesarul zilnic de vitamina D. Cereale integrale sunt o alta optiune. O ceasca de cereale integrale pentru micul dejun asigura 15 la suta din doza zilnica necesara. Portocalele si ciupercile sunt alte surse naturale de vitamina D. O cana cu suc de portocale aduce 50% din necesarul de vitamina D, iar o portie de ciuperci 20%, scrie livestrong.com. Toate aceste surse naturale de vitamina D pot fi considerate inlocuitori pentru lumina soarelui, in anotimpul rece.