Supa de pui

Supa de pui

Mi-e pofta de supa de pui si de povesti de toamna tarzie. Daca amesteci supa de pui cu o poveste iese o poveste despre supa de pui!

   

Supa de pui este un regal, este un rasfat, este un tonic pentru minte, trup si suflet. Dar nu orice fel de supa de pui face toate astea, ci supa de pui asa cum o facea bunica. O sa fac din cuvinte supa de pui, pentru ca voi sa o puteti face cu adevarat, in acest weekend.

Ca sa faci supa de pui trebuie sa treci prin piata. Iti trebuie vreo trei-patru morcovi proaspeti si grosi, din cei pe care daca ii rupi in doua, pocnesc si te stropesc cu sucul care musteste in ei. Iti mai trebuie o telina cat pumnul, vreo doua fire de pastranac, o radacina groasa de patrunjel, plus o legatura de patrunjel verde. La toate acestea se mai adauga doua cepe mari si galbene, din cele iuti si tari. Ai nevoie si de un pui intreg, pentru ca in aceasta supa de pui punem pulpele, aripile si pieptul. Pentru aroma si savoarea speciala pe care o are aceasta supa de pui, cu totul si cu totul speciala, mai ai nevoie de o frunza, doua de dafin, o lingurita de boabe de piper, doua linguri cu smantana groasa, o radacina de hrean, doua linguri de ulei si doua linguri de suc de lamaie.

Daca vrei la toate acestea mai poti adauga: jumatate de cutie de boabe de mazare, o mana de fidea sau alte paste.

Taie puiul: pieptul in doua pe lung, iar fiecare jumatate, din nou, in doua. Lasa aripile intregi, iar copanelele taie-le in doua. Lasa piela pe carne. Pune carnea la fiert in apa rece. Cand incepe sa clocoteasca lasa supa pe foc fix trei minute la foc iute. Arunca toata apa, spala carnea cu apa rece si pune-o din nou pe fiert, tot in apa rece. Toate acestea au nevoie de vreo trei litri de apa. Cand incepe sa clocoteasca pune ceapa intreaga, acopera si lasa totul pe foc cinci minute. Dupa aceste cinci minute de gratie pune morcovul taiat in bucati mari, telina, toata taiata in cubulete, radacina de patrunjel si pastarnacul taiate si ele in bucati, ceva mai mici decat morcovul. Pune o lingurita rasa de sare si toate boabele de piper, intregi. Acopera si lasa supa sa fiarba incet, cu clocote marunte, la foc mic, vreo 40 de minute. Daca ai, poti pune si cotoarele verzi de la telina. Dau o aroma speciala supei de pui.

Dupa ce trec cele 40 de minute strecoara supa. Pune inapoi in oala toate legumele (le alegi incet, ca sa nu se sfarame, cu furculita), mai putin ceapa, pe care o dai deoparte. Carnea de pui o pui intr-un vas si o desfaci de pe oase, bucatele, bucatele.

Supa, cu toate legumele se intoarce pe foc. Folosind un blender si cateva linguri din supa lichefiaza cepele si adauga-le inapoi in supa. Pune foaia de dafin si smantana. Pune si carnea de pui. Toata! Acum poti adauga si boabele de mazare si fideaua. Potiveste de sare, dupa gust si lasa totul sa traga un clocot, cel mult cinci minute! Si supa de pui este gata!

Rade hreanul prin razatoarea mica. Pune o lingura de ulei si vreo doua linguri de suc de la lamaie. Tot acest amestec se imprastie cu generozitate peste carnea de pui, in cazul in care vrei sa o mananci separat, dar este foarte bun adaguat direct in supa.

Aceasta supa de pui, cu dichis, facuta se serveste foarte fierbinte, cu paine moale si proaspata. Pofta de supa de pui sa aveti!