Imi aduc aminte ca in copilarie dadeam iama in gradina bunicii si mancam frunze de macris crude, tocmai pentru ca sunt foarte fragede si gustoase. Ingrediente: o punga mare de macris 500 ml lapte degresat 150 ml iaurt 1,5 l apa 2 linguri de faina 3-4 catei de usturoi mari o legatura mare de marar un varf de lingurita de chimen macinat sare, piper dupa gust 2 linguri otet sau zeama de lamaie 3 lingurite ulei Prima data se spala foarte bine macrisul, apoi se rup coditele. Daca frunzele sunt mici, sunt mai fragede si mai gustoase. Usturoiul se curata si se zdrobeste sau se toaca foarte marunt. Se prajeste pentru 1-2 minute in ulei. Nu trebuie se se rumeneasca, ci doar sa elibereze aromele si sa se inmoaie. Se adauga laptele si apa. Se condimenteaza cu sare, piper si chimen si se lasa sa fiarba. Cand incepe sa clocoteasca se adauga frunzele de macris. Se mai lasa sa fiarba putin, timp in care amestecam foarte bine faina cu iaurtul si 3-4 linguri de apa (mai putem adauga lapte sau apa pana obtinem o compozitie destul de subtire pentru a o putea turna in supa). Turnam amestecul obtinut in supa si invartim pentrru a o omogeniza. Dupa ce mai lasam la fiert 5 minute, adaugam mararul tocat marunt si luam supa de pe foc. La final, cat supa este fierbinte, adaugam otet sau zeama de lamaie si cel mai bine este sa o facem dupa gust. 100 de grame de supa de macris contine: 89 de calorii, 2,3 grame de proteine, 1,4 grame lipide si 10,2 grame carbohidrati Pofta buna! Tips: Se mai poate adauga iaurt in momentul servirii. Macrisul se pastreaza foarte bine peste iarna in congelator . Frunzele sale sunt foarte potrivite si pentru salate, ciorbe sau sosuri.