Doua caracteristici are luna decembrie: frigul si postul. Supa de linte este solutia pentru amandoua. In plus, supa de linte este foarte gustoasa, este sanatoasa si se prepara usor. Ca sa faci supa de linte, cat pentru patru portii mari, ai nevoie de o cana si jumatate de linte (pe care o pui la inmuiat cu o seara inainte, in apa rece), vreo trei morcovi potriviti, trei-patru rosii (sau o cutie mica de rosii in suc propriu), o telina mica, o ceapa mare, trei catei de usturoi, apa, trei linguri de ulei, o lingura de tarhorn uscat si macinat, o lingura de cimbru uscat, o legatura de patrunjel verde. Mai ai nevoie de sare si piper, o lingurita de paprica dulce. Toaca zarzavaturile si caleste-le impreuna in ulei incins. Pune sare si piper, pune si paprica si ierburile uscate. Adauga si usturoiul tocat marunt si lasa totul impreuna vreo 10 minute. Adauga si rosiile taiate marunt si sucul de rosii, daca folosesti rosii in conserva. Daca nu folosesti rosii in conserva, pune o cescuta de apa. Lasa totul sa fiarba impreuna inca 20 de minute si daca mai este nevoie, adauga apa. Lintea se fierbe in apa in care a stat la inmuiat. Dupa ce incepe sa clocoteasca arunca apa si pune doi litri de apa rece. Lasa-o sa fiarba bine (circa 40 de minute). Pune legumele calite peste linte, cand aceasta este fiarta bine. Lasa totul sa fiarba impreuna vreo 10 minute. Potriveste supa de sare si piper, pune patrunjelul tocat marunt si gata! Supa de linte delicioase, este o masa in sine daca adaugi o felie de branza (adevarata sau tofu) si o mananci alaturi de o bucata de paine prajita unsa cu sos de usturoi.