Supa de fasole verde

Supa de fasole verde

Fasolea verde se gaseste pe toate drumurile, praspata, congelata sau in conserva. Am ales insa sa o culeg din gradina bunicii, pentru ca stiu ca e cat se poate de ecologica. Daca cumparati fasole verde proaspata, trebuie sa verificati daca nu este imbatranita. Testul e simplu. Rupeti o pastaie in doua. Daca se rupe usor cu un mic pocnet, inseamna ca e buna. 

Pentru supa de fasole verde avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

350 gr fasole verde proaspata,

3-4 catei de usturoi,

2 morcovi de marime medie

1 ardei gras

1 lingura ulei (preferabil de masline ca e mai sanatos)

2 linguri faina

500 ml lapte degresat 1,5%

1 legatura de marar proaspat

seminte de marar,

chimen macinat, sare, piper dupa gust

2 litri apa

 


 

In primul si in primul rand, curatam si spalam foarte bine legumele. Fasolea verde se spala cu apa calduta. Se inlatura cele doua capete ascutite ale fiecarei pastai de fasole. Daca pastaile sunt foarte lungi, acestea se rup in doua sau trei bucati. Punem fasolea la fiert in apa, la foc mediu, impreuna cu morcovii taiati rondele si cu ardeiul taiat cubulete mici. Acoperim cu un capac.

Usturoiul zdrobit sau tocat foarte marunt se prajeste intr-o lingura de ulei aproximativ 30 de secunde. Amestecam in tot acest timp cu o lingura de lemn. Usturoiul nu trebuie sa se rumeneasca, doar sa elibereze aromele. 

Verificam fasolea si morcovii, si daca s-au fiert, adaugam si usturoiul in supa, impreuna cu uleiul in care l-am prajit.

Se pun seminte de marar(1/2 lingurita), chimen macinat(1/2 lingurita), piper si sare dupa gust. Acum se poate adauga si laptele. Se lasa sa dea din nou in clocot si se reduce flacara aragazului la minim.

 

Faina se amesteca cu putina apa pana consistenta devine ca o smantana subtire. Se adauga si putina zeama din supa pentru a o subtia si mai mult. Treptat, amestecul se toarna in supa in timp ce se amesteca incontinuu . Se mai lasa sa fiarba cateva minute, dupa care se adauga marar proaspat taiat foarte marunt, chiar inainte sa oprim focul.

La final , dupa ce  o lasam sa se odihneasca 10 minute, se adauga otet dupa gust (eu pun cam 1 lingura, dar e bine sa puneti dupa gust)

Se serveste fierbinte!

100 gr de supa contine: 93 de calorii,  5,2 grame de proteine, 12,4 grame carbohidrati

Tips: Supa este si mai buna, daca atunci cand o servim adaugam si una-doua lingurite de smantana. De asemenea, pentru un gust mai bogat, putem sa potrivim cantitatile de apa si lapte 1:1.

Pofta buna!