Suntem egali in fata afectiunilor cardiace

Suntem egali in fata afectiunilor cardiace

Revenind la subiect trebuie sa stii ca, rata mortalitatii in Statele Unite in randul femeilor, este cauzata de afectiunile coronariene la inima. S-a mers pe ideea gresita cum ca, afectiunile coronariene lovesc numai in randul barbatiilor, insa nu este asa. Si ghinioanele nu se termina aici. Femeile prezinta un risc de 5 ori mai mare de a muri de afectiuni la inima, decat de cancer la san. Din pacate afectiunile la inima nu pot fi oprite, insa se pot aduce schimbari in stilul de viata, renuntandu-se la obiceiurile care ne imbolnavesc, reducandu-se astfel considerabil de mult riscul de a dezvolta boli la inima.

 

Iar miturile referitoare la bolile de inima, care lovesc in randul femeilor, sunt tot mai frecvente, creandu-se astfel panica, lucru care nu ajuta deloc, din contra mai mult rau fac. Astazi iti voi prezenta cele mai cunoscute mituri referitoare la bolile de inima care afecteaza deopotriva femeile si barbatii, precum si motivul pentru care s-a afirmat ca acestea “iubesc” doar femeile.

 

Mit 1. Factorii de risc nu fac diferenta in randul posibililor bolnavi
Studiile arata ca exista tendinta ca diverse boli sa declanseze afectiuni la inima mai degraba in randul femeilor, decat in cel al barbatilor. Si ca sa te lamuresc cum vin toate aceste lucruri, am sa-ti spun ca sindromul metabolic creste riscul bolilor de inima in randul femeilor. Aceaste afectiuni apar pe fondul a mai multor probleme de sanatate precum: hipertensiune, hiperglicemie, prea multe trigliceride in sange si obezitate (aparitia excesului de grasime in jurul stomacului).

 

Un dusman, care sta in umbra este stresul. Acesta face “echipa buna” cu depresia, crescand astfel riscul de boli la inima, mai mult in randul femeilor decat al barbatilor.

 

Mit 2. Afectiunile la inima nu lovesc in randul femeilor
Cert este ca afectiunile la inima sunt o problema delicata cand vine vorba de tratarea acestora, atat la femei cat si la barbati.
Din pacate statisticile arata ca, femeile au mai putine sanse de supravieturire daca sufera un atac de cord, in comparatie cu barbatii. Expertii sunt de parere ca de vina este marimea inimei si a vaselor de sange, la femei.

 

In plus femeile experimenteaza tot felul de simptome ale afectiunilor la inima in comparatie cu barbatii. Simptome precum: oboseala, durere de stomac, de umeri, de spate, greata, senzatie de voma. Toate acestea sunt mult mai prezente in cazul femeilor care trec printr-un atac de cord. Din pacate femeile ignora aceste simptome in prima faza, chiar daca nu au dureri in zona toracelui. Si evident ca nepasarea atrage dupa sine complicarea situatiei.

 

Dupa ce simptomele se agraveaza, femeile incep sa-si faca mai apoi griji, sa-si spunea in sinea lor ca nu mai e de joaca, ceva serios se intampla. In final un test standard pentru afectiunile coronariene si o angiografie, nu pot scoate in evidenta diferitele cauze, responsabile pentru declansarea bolii la femei.
http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=11222
In timp ce barbatii au zone extinse din artere agravate de boala, femeile au si ele leziuni pe artere, dar mult mai mici si mai greu de depistat.

 

Mit 3. Femeile tinere nu se imbolnavesc de inima
Este un mit si nimic mai mult. Afectiunile la inima reprezinta al treilea factor de risc pentru existenta a celor mai multor cazuri de deces in randul femeile cu varsta cuprinsa intre 25-44 de ani. In ceea ce priveste femeile, care au trecut demult de varsta de 65 de ani, aici moareta survine de cele mai multe ori din cauza bolilor la inima. Bolile aparute odata cu batranetea si un sistem imunitar scazut, fac ca rata de supravieturi, in randul acestor femei, sa fie tot mai scazuta.

 

Tot afectiunile la inima constituie cel de-al doilea factor de risc pentru multele decese inregistrate in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 45 si 64 de ani. Dupa cum poti vedea, tineretea este aparent de partea femeilor tinere, dar boala nu intarzie sa apara. Chiar daca au motive serioase de ingrijorare, tinerele nu trebuie sa devina nepasatoare, deprinderea unor obiceiuri nesanatoase le poate imbolnavi incet, dar sigur. In schimb, adoptarea unei diete echilibrate corelate cu un program bun de sport si renuntarea la fumat, scad vertiginos riscul pentru bolile de inima.

 

Mit 4. Fumatul declanseaza bolile de inima atat la femei cat si la barbati
Stiu vei zice: “Asta este bine stiut”. Insa exista si anumite aspecte mai putine cunoscute.Din punct de vedere tehnic afirmatia de mai sus este adevarata, insa nu si pe termen lung. Daca mai mai acum ceva timp ne-am obisnuit sa spunem ca femeile nu fumeaza mai mult decat barbatii, iata ca in ultimii ani roata s-a intors. Cel putin randul femeilor tinere, a crescut rata celor care fumeaza.

 

Potrivit Societatii Americane Pentru Cancer, 8% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 44 de ani fumeaza. Si in randul adolescentilor rata celor care fuemaza a crescut destul de mult. Motivul? Se pare ca adolescentii fac orice ca sa fie acceptati in gasti de prieteni, si daca nu fumezi la fel ca toti ceilalti din gasca esti uncool.

 

Daca esti fumator si iti vine greu sa te lasi de acest viciu, poate ar trebui sa reflecti cu seriozitate la urmatoarele aspecte. Astfel, cu cat fumezi mai multe tigari creste riscul pentru a dezvolta afectiuni la inima. Sa nu uitam ca un aspect important il reprezinta si perioada de timp, de cand ai pus prima tigare in gura. Pentru ca una este daca fumezi de 10 ani cate doua pachete de tigari pe zi si alta este situatia daca fumezi doar de un an si nu trece zi fara sa fumezi o tigare.
Asa ca mai lasa tigarile si gandeste-te la sanatatea ta!