Ce va faceti insa cand laptele ori carnea nu va place? Sunteti slabi, iar principiile voastre nu va permit sa mancati produse provenite de la animale. Si-atunci, ce-i de facut? Va resemnati? In niciun caz! Carnea, laptele, ouale pot fi inlocuite, adica nutrientii din acestea sa fie inlocuiti cu aceia regasiti in alte alimente. Alternativele Proteine se gasesc si in: tofu, fasole, legume, pudra proteica din soia, bauturi din soia neindulcite. Pe langa acestea, surse bune de proteine sunt: uleiul de masline extravirgin, uleiul din seminte de in, avocado, nucile si semintele (neprajite). Surse bune de calciu sunt: migdalele, fasolea, vegetalele cu frunze verzi, inchise, semintele de susan si semintele de floarea-soarelui. Iar surse bune de fier sunt: cerealele cu vitamine, supa de mazare, lintea, fasolea, mazarea, soia, fasolea verde, migdalele, nucile, stafidele, untul de arahide, caisele etc. Meniu de dieta Micul dejun: 4 oua intregi (nu uitati, exista si regim lacto-ovo-vegetarian, asa ca vedeti bine, meniul include oua!), ¾ de cana cu ciuperci, ½ de bucati de ardei gras, 1 portocala, ¼ de cana cu bucati de ceapa, doua-trei lingurite cu ulei masline. In afara de fruct, se amesteca restul de ingrediente pentru prepararea omletei cu legume. Gustare: 1/2 de bucati de telina, 2 cesti cu bucati de rosii, 1 ardei gras, 1 cana cu bame, 1/3 de cana cu orez, 2 lingurite cu ulei de masline si 340 de grame de tofu. Tofu si legumele se taie in cuburi. Se caleste tofu si legumele (in afara de rosii). Cand legumele si tofu sunt calite, se adauga si rosiile, se poate adauga rozmarin, usturoi, piper si sare. Se poate adauga mustar. Apoi, se adauga orezul. Masa de pranz: 10 albusuri de ou, ¼ de cana cu linte, 1 rosie, ½ de cana cu bucati de ceapa, 1 cana morcovi, 2 cesti cu spanac si 2 lingurite cu ulei de masline. Se poate condimenta cu ghimbir, un catel de usturoi. Se toaca ceapa, usturoiul si ghimbirul. Se calesc aceste legume. Se adauga rosiile (taiate bucatele), pudra de curry, 1 lingurite de cucurma, eventual coriandru si chimion. Apoi, se adauga una-doua cesti cu apa, se adauga lintea, morcovii, albusurile, spanacul si se amesteca. Se condimenteaza cu sare si piper. Cina: 2 cesti cu broccoli, 2 cesti cu mazare pastai, ½ de cana ceapa,1/2 de cana cu struguri, 340 de grame de tofu si 2 lingurite cu ulei de masline. Se pune uleiul intr-o tigaie, se caleste tofu. Se adauga legumele, ghimbir si apa.Se gateste, apoi se mai tine vasul la foc mic timp de 20 de minute. Strugurile se servesc la desert. Gustare: ½ de cana cu branza dulce (cu putine grasimi), ¼ de cana coacaze, 1/8 de kiwi, 1/8 de cana cu mandarine si portocale la conserva, o lingurita cu nuci amestecate. Dieta, prezentata de noi, insumeaza 2000 de calorii. Concluzia: se poate manca sanatos si fara carne. Iar adoptarea unei diete de ingrasare, de catre un vegetarian nu este imposibila.