Pastele fainoase, desi miturile le indeparteaza din dieta, sunt o sursa indispensabila de energie, aportand hidrati de carbon de absorbtie lenta in proportie de 60-70%. 12-13% din compozitie sunt proteine si continutul de grasimi este aproape inexistent. Exista diverse tipuri de paste precum cele pentru diabetici (parte din amidon este inlocuit de proteine), pentru hipertensivi (cu apa distilata si fara sare), pentru persoane cu exces de greutate (amidonul este inlocuit cu substante neasimilabile), pentru celiaci (fara gluten), iar cele recomandate sunt pastele proaspete, care se mentin in frigider nu mai mult de 10 zile. In cazul persoanelor sanatoase cu o activitate fizica redusa se recomanda consumul de paste in medie de doua ori pe saptamana, in prima parte a zilei. Aportul energetic este de 360 Kcal/100g, confera senzatia rapida de satietate, fiind usor de evitat consumul in cantitati mari, iar energia dupa ingerare se elibereaza lent. Gatite mai putin timp si combinate cu legume precum sparanghel, dovlecei, vinete, sunt o parte importanta a dietei echilibrate mediteraneene. Nu le evita!