Sucuri naturale

Sucuri naturale

Sucurile naturale sunt un beneficiu major intr-o dieta sanatoasa. Cand spunem sucuri naturale ne gandim la sucurile preparate in casa, si consumate imediat. Sucurile naturale sunt cele care sunt preparate exclusiv din fructe si legume, si nu contin aditivi, sau adaus de zahar sau sare. Orice alt suc care depaseste aceasta descriere nu mai poate fi considerat un suc natural.

    

Sucurile naturale contin toate vitaminele si minerale din fructele si legumele din care au fost preparate, contin apa naturala, adica apa din fructele si legumele respective, contin o cantitate relativ mica de fibre (pentru ca cea mai mare parte a acestora ramane in pulpa fructului si in tesutul sec al legumelor), au proteine si zaharuri, antioxidanti, dar si grasimile naturale din fructele si legumele din care a fost preparat.

Sucurile naturale sunt un beneficiu intr-o dieta echilibrata, dar pe langa aceasta trebuie tinut cont de un detaliu important: valoarea calorica. Spre desosebire de legumele si fructe, sucurile naturale au o cantitate dubla sau chiar tripla de calorii.

Sucurile naturale din fructe sunt, fara exceptie mai mult mai bogate in calorii spre deosebire de fructele intregi. Cele mai putin calorice sunt cele de capsune. O cana de suc de capsuni are in jur de 90 de calorii. Si murele sunt indicate, desi sunt mai acrisoare. O cana de suc de mure are in jur de 95 de calorii, spre deosebire de cat ar avea o cana de suc de portocale, 112 calorii, o cana de suc de mere are circa 110-120, in functie de soiul de mar folosit, iar sucul de grapefrut are ceva mai putin de 70, dar este destul de dificil de consumat simplu. Asta in timp ce o cana cu suc de papaya, 141 de calorii.

Sucurile naturale din legume au mai putine calorii decat sucurile de fructe, dar mai multe decat daca ai consuma legumele ca atare. Oricum legumele au, in mod normal, mai putine calorii decat fructele. In cazul sucurilor din legume cea mai mare parte a fibrelor vegetale solubile pe care acestea le contin nu se regasesc in sucuri. Cele mai slabe din punct de vedere caloric sunt sucurile din verdeturi care au in medie 60-70 de calorii intr-o cana si sucul de castraveti simplu care are doar 12 calorii intr-o cana. O cana de suc de rosii proaspat (nefiert), are 48 de calorii. Sucul de rosii fiert (exceptional de sanatos, in ciuda faptului ca a fost tratat termic) contine circa 70 de calorii intr-o cana. Sucul de morcovi are 90 la o cana de suc, iar sucul de sfecla rosie ajunge la 110 calorii, scrie Live Strong.

Cateva sfaturi:
– nu adauga nici sare, nici zahar in sucurile naturale din fructe si legume.
– combina legumele cu fructe, cel mai bine legumele cu fructe dulci. 
– foloseste un storcator de fructe de buna calitate si adauga in sucul de fructe si legume macar o parte din pulpa ramasa dupa stoarcere.
– o sa ai mai mult suc daca o sa tai legumele si fructele in bucatele, chiar daca instructiunile de folosire ale storcatorului iti spun ca le poti pune intregi.
– bea sucul natural din fructe si/sau legume imediat dupa ce a fost preparat; fiecare interval de 15 minute trecut din momentul prepararii injumatateste valoarea antioxidantilor continuti de acestea, tocmai datorita contactului cu oxigenul din aer.
– sucurile naturale se pot congela in pungi de plastic imediat dupa ce au fost preparate; este foarte util daca poti reduce la minimum aerul din aceste pungi; ca sa pastrezi toate calitatile sucului, dezgheata-le incet in decurs de cateva ore in frigider.

In final cea mai importanta recomandare! Bea sucruri naturale din fructe si legume, dimineata inainte de micul dejun.