Este sezonul trandafirilor inmiresmati si aromati si este pacat sa nu profitam de asta. Dar, sa lasam putin de-o parte sucul banal de trandafiri si sa creeam o bautura mult mai gustoasa si mai sofisticata, numai buna de racorit in zilele calduroase de iunie: suc de trandafiri cu lamaie si sirop de ghimbir. Pentru siropul de miere cu ghimbir iti trebuie 150 ml miere, 150 ml apa, 50-70 g ghimbir proaspatm iar pentru sucul de trandafiri ai nevoie de 6-7 trandafiri mari pentru dulceata o lamaie sau o lime, 300 g zahar si trei litri de apa. Avem nevoie de petale de trandafir parfumate, pentru suc. Spalam trandafirii sub jet de apa, pentru a indeparta insectele si praful. Indepartam petalele de pe codita trandafirului si le asezam intr-un borcan mare. Adaugam zeama de la o lamaie, zaharul, apoi adaugam apa. Lasam borcanul la soare acoperit cu o farfurioara sau o bucata de panza. Este important ca aerul sa poata patrunde in borcan. Procesul de preparare dureaza doua sau trei zile, in functie de cat de cald este afara. Zilnic putem amesteca usor in borcan, dar nu este obligatoriu. Gustam sucul si daca este gata, il strecuram si il pastram in frigider. Inainte de a servi sucul trebuie sa facem siropul de miere cu ghimbir. Mierea si apa se pun la fiert intr-un vas de marime medie, la foc mic . Se amesteca si se fierbe pana cand mierea se dizolva complet. Ghimbirul se curata si se rade pe razatoarea mica. Se adauga in sirop si se ia de pe foc. Se lasa sa infuzeze timp de 30 de minute. Cu un capac deasupra. Apoi, siropul se strecoara si se lasa la racit. Se pastreaza in frigide, iar in sucul de trandafiri putem sa adaugam sirop de ghimbir dupa gust. 100 de g de suc de trandafiri cu lamaie si ghimbir contine 30 calorii, 0,1 g proteine, 0g lipide, 6,8 g carbohidrati.