Stafidele

Stafidele

 Exista doua metode importante de obtinere a stafidelor: prin uscarea naturala, la soare, a boabelor de struguri (acest proces dureaza, de obicei, intre doua si trei saptamani), sau prin uscarea grabita, in cuptoare speciale, uscate, ale acelorasi boabe de struguri (dureaza cateva ore).

PROPRIETATILE DE BAZA

Protectia antioxidanta este cel mai important avantaj adus de consumul de stafide. Este adevarat ca stafidele contin mai putini fenoli decat boabele proaspete de struguri, insa in comparatie cu alte fructe uscate, stafidele isi pastreaza cel mai bine calitatile antioxidante.

Boronul este un minereu putin cunoscut pentru sanatatea noastra, insa foarte necesar pentru sanatatea oaselor, in special pentru sistemul osos al femeilor. Stafidele au un continut important de boron care poate ameliora osteoporoza.

Mai trebuie stiut ca stafidele sunt bogate in fibre, nu au colesterol si sunt energizante gratie fructozei (zahar natural) pe care organismul o transforma foarte usor in energie.

Calorii: 140 pentru 50 de grame.

ATENTIE CE CUMPARATI SI CUM DEPOZITATI STAFIDELE

Exista mai multe tipuri importante de stafide, impartite in doua categorii: cu seminte sau fara seminte. Cele mai importante specii din prima categorie sunt Sultana, Malaga, Monukka si Muscat, in timp ce din randul celor fara seminte cea mai importanta specie este Thompson.

Este indicat, daca aveti posibilitatea, sa achizitionati stafide care se vand en-gros si care sunt tinute in recipiente cu capac transparent, pentru a putea sa le verificati mai bine. Stafidele nu trebuie sa fie umede si trebuie sa se afle in stare intacta. Daca le luati la pungute sau cutii, verificati ca sigiliul ambalajului sa nu fi fost afectat sub nici o forma.

Este indicat sa pastrati stafidele in frigider, unde vor rezista aproximativ 6 luni in conditii optime.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Stafidele sunt consumate in majoritate simple, in mod natural, ca si snack sanatos intre mese sau la final de zi, cand alimentatia trebuie sa fie mai putin bogata. Sunt foarte recomandate pentru calatorii, in masina sau tren, sau la pas liber, in drumetii.

Stafidele se folosesc intens in foarte multe preparate fainoase, incepand de la tarte sau prajituri pana la checuri, cozonaci sau torturi. Ele pot fi un adaos important si la micul dejun, daca serviti cereale cu lapte.

Daca sunt proaspete, atunci nu trebuie sa le mai tratati in nici un fel inainte de folosire. Daca sunt mai vechi sau si-au pierdut prospetimea, tineti-le pentru doua minute intr-un vas cu apa fierbinte. Eventual, daca va ajuta, puteti folosi dupa aceea infuzia ramasa la reteta in care doriti sa introduceti stafidele.

In unele tari africane, in special in Maroc sau in Tunisia, stafidele reprezinta ingredient de baza in unele preparate traditionale sarate.

CONCLUZIE:

Stafidele reprezinta un aliment versatil, disponibil, din fericire, tot timpul anului. Istoric, sunt vechi, Vechiul Testament mentionand in cateva randuri existenta acestora. Continutul destul de ridicat de calorii nu le face insa un aliment prietenos cu dietele de slabit, insa stafidele fac parte constant din dietele pe baza de fibre.