Sportul mentine echilibrul psihic

Sportul mentine echilibrul psihic

Cat de des s-a intamplat sa mergeti la sala cuprinsi de deprimare si sa iesiti de acolo mult mai calmi ? Mergem la sport, in primul rand pentru a ne mentine forma fizica sau pentru a ne modela corpul, reusim sa ne ajutam insa si psihicul. Sportul mentine echilibrul psihic, de aceea este si indicat dupa despartiri sau in momente ridicate de stres la birou.

Cand facem sport invatam tehnici noi si dezvoltam aptitudini noi pentru ca trebuie sa ne obisnuim corpul sa se miste atfel decat o face in mod obisnuit. Tot sportul ne invata sa ne fixam obiective si sa le atingem pas cu pas.

Psihologii citati de livestrong.com spun ca astfel reusim sa ne structuram modul de gandire si sa schimbam modul organismului de a raspunde la stres si a interactiona cu mediul inconjurator.

 

Sportul imbunatateste functiile cognitive

 

Exercitiile stimuleaza creierul sa genereze neuroni noi care apar in centrul responsabil cu invatarea – hipocampusul. Tot sportul este cel care mentine in viata neuronii deja existenti si stimuleaza noi conexiuni intre ei si cei nou aparuti. Tot acest process complex duce la cresterea capacitatii noastre de a invata si de a retine informatii. Deoarece corpul este nevoit sa invete noi miscari si sa dezvolte noi aptitudini, creierul e pus la treaba sa creeze platforma prin care putem retine noile exercitii.

 

Sportul mentine echilibrul psihic

 

Practic te monteaza sa gandesti pozitiv. Exercitiile stimuleaza secretia de serotonina si endorfine – hormonii responsabili cu starea noastra de bine. Lipsa lor este asociata cu depresia si decat sa luam pastille, mai bine tragem o fuga pana la sala, nu ? Endorfinele sunt cele care, eliminate in creier in timpul exercitiilor, ne ajuta sa nu simtim efortul la intensitatea reala si ne induc o stare de euforie.


Sportul te ajuta sa te modelezi comportamental


Fiind in permanenta nevoiti sa ne fixam obiective si sa ne antrenam pentru a le atinge, ne facem un obicei din a performa. Acest lucru duce la cresterea increderii in sine si la nivelul de satisfactie aferent acestei stari. In concluzie vom fi mai motivati sa ne fixam obiective cat mai ridicate si sa performam pentru a le atinge, atat profesional cat si in viata personala.

Sa mai spuneti ca sportul nu mentine echilibrul psihic. Q.E.D.