Spirulina

Spirulina

Stiu ca nu este placut sa-ti simti capul cum pur si simplu sta sa explodeze, mai ceva ca o sacosa de dinamita pusa la baza unui munte ori gatul care doare ingrozitor, de parca ar fi incorsetat de un lant, si nici macar o oala cu ceai nu ar schimba situatia.

Cel putin in primele zile de raceala parca si cheful ti se duce pe apa sambetei. Si daca mai primesti si o stiva de dosare de la seful, durerea de cap se intensifica (Atunci te intrebi retoric, de ce trebuie tu sa le faci pe toate). Poti lupta mai usor cu raceala si gripa daca consumi alimente care stimuleaza sistemul imunitar. Citricele reprezentand cel mai bun exemplu. De ce? Pentru ca acestea sunt surse bune de vitamina C, despre care se stie ca este un puternic antioxidant. Insa trebuie sa intelegi ca fructele nu tin loc de medicamente. Citricele amelioreaza simptomele de raceala si gripa, dar nu le si trateaza.combate.

Cel mai bine este sa previi raceala si gripa. O poti face luand suplimente pe baza de spirulina. Da, da! Spirulina. Aceasta este o alga de culoare verde-albastrui si este bogata in nutrienti. O sa-mi spui acum ca te pun sa mananci alge. Nu! Spirulina se poate gasi si sub forma de suplimente (pudra, tablete, pastile etc). Contine mai mult de 60% proteine digerabile, beta-caroten, vitamine din complexul B, ficocianin, vitamina E, clorofila (pai da, ca de asta este verde), minerale esentiale (fier) si acizi esentiali rari. Suplimentele pe baza de spirulina nu se folosesc de ieri, de azi, ci demult si au reprezentat un real ajutor in lupta cu kilogramele si micsorarea numarului de lipide.

Intareste sistemul imunitar

Despre spirulina se presupune ca aceasta stimuleaza functia imunoactiva a organismului. Cum reuseste? Ajuta secretia de chimicale (interferoni, interleuchinele), care au efect antiinflamatoriu. Motiv pentru care, se presupune ca spirulina scade cazurile de reactii alergice.

Previne cancerul

Intrucat contine antioxidanti (beta-caroten) si pe langa asta stimuleaza sistemul imunitar, poate lupta impotriva cancerului. Pentru ca aceasta boala reuseste de fiecare data sa ne starneasca frica multora dintre noi, consideram ca este dreptul nostru sa ne informam despre cum o putem preveni. Si aflam. ca spirulina incurajeaza eliberarea unei substante chimice (factorul alfa), care ataca celulele tumorii.

Cat inseamna suficient

Acum mult timp in urma, consumatorii si importante descoperiri stiintifice, sugereu ca o doza de 2-5 grame pe zi aduce beneficiile mult asteptate. Ceea ce s-ar traduce printr-o lingura de pudra sau intre 6 si 20 de tablete. Ca sa obtii rezultatele dorite, ia spirulina zilnic. Si pentru ca este bogata in nutrienti o poti servi odata cu mesele sau separat. Incepe-ti ziua in forta, servind la micul dejun un smoothie sanatos din suc de fructe si pudra de spirulina. Sau de ce nu, iti poti pregati o gustare sanatoasa (pentru dupa-amiaza) din suc de legume si pudra de spirulina. Hai, ca nu-i asa de greu! ๐Ÿ™‚ Viitoarele mamici, copiii si bebelusii pot lua si iei suplimente pe baza de spirulina.

Inlocuieste carnea

Nu, nu-ti vand gogosi! Asta face spirulina. Ca sa intelegi cum sta treaba cu spirulina pe post de friptura, gandeste-te la nutrientii din aceasta. Daca tii post sau ti-ai propus sa slabesti, asta incepand prin a reduce portii cu carne, poti sa te bazezi pe spirulina. De ce ai face asta? Pentru ca asa cum spuneam si mai devreme este bogata in minerale esentiale (fier care se gaseste din plin carnea rosie).

De fapt, ce face!?

Ei bine, spirulina prezinta multa efecte benefice. Are si cu ce sa se laude, doar contine o multime de enzime sanatoase. Este recomandata in programele de slabit, persoanelor care sufera de anemie, de dezechilibre provocate de carbohidrati, alergii ori pe care vederea i-a lasat. Concentratia mare de beta-caroten (cea mai mare printre altele) militeaza pentru sanatatea sistemului osos. Si nu este tot, spirulina detine proprietati de curatare a organismului. Creste rata metabolismului si previne deficitele de minerale si vitamine (cauzate de o alimentatie dzechilibrata). Te-ar bate gandul sa iei spirulina?