Spania, bucatarie cu AY!

Spania, bucatarie cu AY!

Parte a dietei mediteraneene (dieta viitorului) bucataria spaniola are sansa sa fi adunat influente diferite decat surorile sale, bucataria franceza, italiana si cea greceasca. Pozitia geografica a Spaniei, cea care i-a determinat si istoria, a avut o influenta hotaratoare aspura devenirii bucatariei spaniole.

In ziua de azi, nu atat de multa lume inunda restaurantele cu specific spaniol, daca este sa comparam cu restaurantele italienesti sau mexicane ( a nu se confunda cu bucataria mexicana).

Pe de alta parte, bucataria spaniola face parte din acelea care si-au extins ramificatiile, devenind parte integranta a altor stiluri si contribuind decisiv la ce este bucataria "fusion" de astazi.

Bucataria spaniola are deci radacini adnci si istorice, primele influente hotaratoare datand din vremea romanilor. Bucataria tarii este impartita: partea nordica are influente de rezistenta ( grasimi animale, mancaruri mai grele), iar cea mediterana, bineinteles, in sud. Cea mai importanta infuenta a fost introducerea uleiului de masline, ramas pana in ziua de astazi una dintre cele mai inportante parti ale bucatariei de calitate din intreaga lume.

Parti importante din bucataria spaniola, cum ar fi celebra "paella" ( mancare de orez cu fructe de mare), "sangria", celebra bautura, sau sunca "chorizo" au devenit un fel de simboluri culturale ( de-a lungul istoriei popoarele au fost adeseori judecate dupa bucataria lor). Foarte vesela, indrazneata si punand accent pe gustul puternic si pe savoare ( lucru mai rar intalnit in bucataria mediteraneeana), bucataria spaniola este de fapt un fel de baza a tot ceea ce gatim astazi european.

Cuceritorii romanii au adus in Spania bucuria gustului, maurii au adus mirodeniile puternice si metodele de gatit, iar plecarea intru a cuceri lumi noi le-a adus tot restul. Totui, arta bucatariei spaniole ramane mai putin exploatata, mai dificil de accesat de oricien, iar asta o face sa isi pastreze savoarea si sa nu se piarda complet in "fusion".

Multumiri pentru succesul contemporan merita si Ferran Adria, celebrul bucatar spaniol. Declarat in 2003 de NY times "cel mai bun bucatar din lume", acesta a fost prezentat ca cel ce a detronat bucataria franceza in favoarea celei spaniole. Castigatorul sezonului doi de la Top Chef, Illan Hall, s-a remarcat prin folosirea bucatariei spaniole in combinatii unice.

Veti putea citi maine pe Dietetik.ro o lista a retetelor spaniole pe care ar trebui sa le incercati, iar pana atunci va reamintim ca Spania e pasiunea noastra mai demult si ca avem o serie de articole foarte "in" , pe care vi le recomandam cu drag!

Tapas, sistemul de aperitive care a adus Spania pe harta culinara