Spanacul, leguma perfecta este cea mai buna cale catre sanatate. Celor care inca se mai stramba cand se gandesc la spanac sa le spunem ca acesta este unul din marile daruri pe care mama-natura le-a facut oamenilor, si asta ca urmare a bogatiei de minerale si vitamine care se afla in frunzele verzi de spanac. Originar din Persia si mancarea favorita a Catherinei de Medici spanacul, leguma minune este o sursa excelenta de vitamine A, E, B1, C si K. Ultima din aceasta serie, respectiv vitamina K fiind in cantitati impresionanate in spanac. Vitamina K este una din vitaminele pretioase, extrem de necesare organismului prin proprietatile ei antihemoragice si rolul fundamental in procesul de osteogeneza. In 100 de grame de spanac se afla de 500 de ori doza zilnica necesara de vitamina K. La capitolul minerale spanacul contine fier, magneziu, calciu, potasiu, acid folic, la care se adauga foarte multe fibre. Bogatia de antioxidanti din spanac il recomanda ca o solutie ideala in vesnica lupta impotriva radicalilor liberi. Fitochimicalele din spanac regleaza tensiunea arteriala si fluidizeaza sangele, contribuind la procesele fiziologice de regenerare celulara. Spanacul, leguma minune poate fi consumata in orice cantitate, 100 de grame de spanac avand doar 18 calorii. Prin fierbere spanacul isi pierde o parte din proprietati, astfel ca cea mai bun cale este sa-l consumi crud, sub forma de salata, iar primavara este cel mai bun moment pentru o astfel de dieta. O alta solutie este sucul de spanac, combinat cu suc de telina sau morcov. Fiert la abur, pentru unul, maxim doua minute spanacul devine delicios si isi pastreaza peste 90 % din calitatile nutritive, scrie WH Food. In concluzie, spanacul, leguma minune nu are voie sa lipseasca din dieta de primavara.