Pot sa spun, cu mana pe inima, ca spanacul cu branza, trecut vreo jumatate de ora prin cuptorul bine incins, este cea mai buna mancare cu spanac, din cate mancaruri cu spanac exista si din cate mancaruri cu spanac am facut si mancat eu. Este atat de gustoasa incat ii face si pe cei care refuza sa manance spanac sa ajunga sa-l iubeasca. Cea mai buna proba este sa incercati reteta. In plus este o delicioasa reteta vegetariana. Ca sa faci spanac cu branza ai nevoie de circa un kilogram de spanac proaspat, trei-patru linguri cu ulei, o bucata de circa 100-150 de grame de telemea de oaie (foarte bun si daca folosesti telemea de vaca sau de capra), parmezan sau un cascaval mai slab. La toate se mai adauga: sare si piper, o cana cu lapte, o nuca de unt, o lingura de faina si o legatura de leustean (secretul nostru!), o lingurita de nucsoara, doua-trei linguri cu pesmet. Curata si spala foarte bine spanacul. Pune apa intr-o oala si cand fierbe pune spanacul, pentru cateva minute. Dar nu mai mult de doua-trei. Scurge apa si clateste spanacul cu apa rece, pentru a opri procesul de fierbere (tot secretul nostru!). Pune intr-un vas nuca de unt si uleiul. Cand s-a topt untul pune faina si amesteca. Stinge cu lapte (poti adauga si putin din apa in care ai oparit spanacul), si amesteca pana rezulta un sos cremos, ca o smantana subtire. Da deoparte. Adauga branza rasa (pastreaza putina branza cat sa iei cu trei degete) si spanacul. (Reteta se poate pregati si cu spanac congelat, caz in care spanacul congelat se inabusa intr-un vas pentru cateva minute, fara apa. Se va dezgheta si se va fierbe foarte repede). Pune si leusteanul tocat marunt, potriveste de sare si piper si pune si nucsoara rasa. Amesteca si pune totul intr-un vas care merge la cuptor, uns cu putin ulei si tapetat cu pesmet (un alt secret, bun de tinut minte). Presara deasupra branza pastrata si o lingura de pesmet. Da totul la cuptor pentru 30-40 de minute. Serveste spanacul imediat cu oua ochiuri sau drept garnitura pentru peste sau carne. O portie are in in jur de 300 de calorii. Merge perfect si simplu, cu paine prajita, fiind o delicioasa reteta vegetariana, dupa cum spuneam la inceput. Potfa de spanac sa aveti!