Carnea portocalie de somon a devenit una dintre noile vedete in materie de diete si viata sanatoasa in ultimii ani. Acum insa, va intreb direct: careia ii acordati o mai mare dragoste, celei afumate, sau celei proaspete? Si nu va intreb degeaba, fiindca stim cu totii ca somonul afumat ambalat a devenit o obisnuinta in orice supermagazin. Carnea proaspata de somon insa, mai putin. Somonul este relativ sarac in calorii si scazut in grasimi saturate, dar bogat in proteine si in special in acizii grasi omega 3, foarte utili sanatatii noastre. Nu trebuie sa-mi spuneti: stiu ca majoritatea dintre voi ati fost bombardati cu informatia potrivit careia somonul este bogat in omega 3. Insa acum aflati un amanunt important: exista alte doua elemente mai bogate decat omega 3 in 100 de grame de carne pura de somon. Stiti care sunt? Va mai las sau va spun direct? Iata-le: triptofanul, un aminoacid esential care stimuleaza productia de serotonina (96% din necesarul zinic) si vitamina D, care mentine normal nivelul de calciu si de fosfor din organism (94% din necesarul zilnic). De-abia dupa aceste doua bogatii urmeaza acizii grasi omega 3, care, in 100 de grame de carne de somon, asigura 80% din necesarul zilnic. Dupa aceste 3 elemente care fac somonul foarte sanatos, mai exista o serie de minerale si de vitamine esentiale, in ordinea concentratiei: seleniul, proteinele, vitamina B3 (niacina), vitamina B12 (cobalamina), fosforul, magneziul si vitamina B6 (piridoxina). Si acum avantajele directe ale consumului de somon: Doua portii pe saptamana de cate 200 de grame cresc nivelul de omega 3 din organism la fel de mult precum ar face-o cate o pastila/supliment de ulei de peste/omega 3, timp de o saptamana; Organismul absoarbe mai rapid si mai eficient omega 3 din carnea de somon decat din pastilele de ulei de ficat de cod din magazine; Apar beneficii pentru sistemul cardiovascular, micsorandu-se riscurile de boli ale inimii si tonifiind muschii inimii; Protejeaza impotriva aritmiei, o alta afectiune periculoasa a inimii, care este fatala in destule cazuri; daca veti prepara somonul la cuptor, in detrimentul celui prajit, beneficiile vor fi si mai mari; Nivelul trigliceridelor (grasimea din sange) din organism scade dupa doar doua portii de somon la gratar sau la aburi; Vreti sa va spun ca eu, acum o saptamana, aveam un nivel de trigliceride de doar 51 (nivelul normal/sanatos e sub 150), fiindca eu consum regulat somon? Previne si controleaza presiunea si tensiunea din sange; Alaturi de consumul de fructe si de legume, si cel de peste (deci, implicit de somon) previne aparitia emboliilor pulmonare (obstruarea vaselor pulmonare cu sange coagulat); Asigura protectie cardiovasculara pentru femeile care au diabet si care se afla in perioada postmenopauzei; Acizii grasi omega 3 previn obezitatea si imbunatatesc raspunsul organismului la insulina; Aceiasi acizi omega 3 au rol protectiv impotriva cancerului colorectal, de ficat si celui de prostata; Carnea de somon, ca si cerealele integrale, pot fi de ajutor copiilor care au crize de astm; In fine, acizii grasi din somon ajuta foarte mult pentru o memorie buna si pentru protejarea celulelor creierului, nu numai la varsta a treia, dar in orice moment al vietii. Atentionare: somonul de ferma este considerat a avea concentratii ridicate de dioxina, un carcinogen periculos pentru organism. De aceea, daca nu veti gasi somon salbatic, este de preferat sa consumati maximum 4 portii de somon de luna, fiindca, cel mai probabil, acesta provine din crescatorii din nordul Europei sau din nordul Americii de Nord. Cel mai sigur somon este cel salbatic din Pacific. Contraindicatii: Si somonul contine purine, substante care fomeaza acidul uric, asadar persoanele care sufera de guta sau de rinichi trebuie sa evite consumul constant al acestui peste. Continut caloric: 235 la 100 de grame (facut la aburi sau la cuptor). Afla pe pagina urmatoare restul amanuntelor despre somon [next]Ia sa va vad: cand se gaseste peste tot, gata afumat si bun de consumat, sa ne chinuim sa mai consumam somon in alt fel? Eu voi spune din prima da, merita sa preparam si sa consumam somonul altfel, insa tot simplu si gustos. Cel mai la indemana, cel mai sanatos si cel mai simplu (iata trei calitati de care trebuie sa tineti mereu cont in bucatarie, va rog sa nu uitati acest lucru niciodata) este sa facem somonul la gratar sau la plita incinsa. Presarati doar putina sare, ungeti-l cu o picatura de ulei de masline, si cam aceasta este reteta. Salata pe baza de somon este foarte sanatoasa si dietetica: mici bucatele de carne de somon se amesteca alaturi de salata verde, varza rasa si rosii, cu patrunjel sau cu marar. O gustare delicioasa poate fi realizata din felii subtiri de somon afumat servite alaturi de capere, ceapa, felii de lamaie si felii mici uscate de paine de secara. O alta preparare deosebita a carnii de somon se regaseste sub forma de pateu de somon. Pentru a fi mai spornic, puteti adauga la 70 de grame de somon si 30 de grame de carne de ton, putina verdeata, dar si ciuperci. Alaturi de putina sare si de piper, amestecati bine aceste ingrediente cu ajutorul unei masini speciale si veti obtine un delicios pateu pe baza de carne de somon. In fine, somonul preparat la aburi este o alegere perfecta pentru persoanele care tin strict la metodele sanatoase de traire a vietii, cel putin din punct de vedere culinar. Sincer, daca reusiti sa faceti rost de somon proaspat, intreg, atunci veti avea recunostinta mea. Fiindca in acest fel veti fi siguri de calitatea acestuia si va veti face mana singuri pe scoaterea oaselor, dupa ce ati eliminate pielea. Oasele se scot unul cate unul, de la coada spre cap. Asa cum am mai precizat, daca gasiti somon despre care se specifica limpede ca a fost pescuit in ape salbatice, atunci cumparati-l neaparat. Daca insa provine de la crescatorii, este indicat sa fiti precauti, si sa verificati daca aceste crescatorii sunt din Paific sau din Atlantic, cele din ultima categorie fiind de evitat. Somonul proaspat trebuie consumat chiar in ziua achizitionarii, iar cel afumat in ziua in care ati desigilat ambalajul in care a fost pastrat. Somonul este considerat unul dintre cei mai destepti pesti, fiind capabil sa revina la finalul vietii in locul in care s-a nascut, indiferent de cate mii de kilometri a parcurs in viata; Comercial, exista doua mari clasificari ale somonului: Atlantic si Pacific. Din categoria celui Atlantic face parte o singura specie, in timp ce din randul celui Pacific fac parte cinci specii. Cea mai apreciata specie pe plan mondial in lumea restaurantelor este considerat somonul norvegian, urmat de cel scotian. Scotienii sunt considerati experti mondiali in materie de somon afumat. CONCLUZIE: Sper ca v-am convins de proprietatile somonului. Nu trebuie sa va speriati prea mult legat de continutul de dioxina din somonul de crescatorii, totul este sa nu depasiti limita de patru portii pe luna, adica una pe saptamana, aproximativ 200 de grame. Si chiar daca in cele mai multe cazuri gasim peste tot somon afumat, merita sa investim un ban in plus si sa cumparam somon proaspat, mai ales daca provine din ape salbatice. Trebuie sa va repet: preparati-l cat mai simplu, la aburi sau la gratar, uns cu putin ulei de masline, si cu putina sare si 3 fire de piper. Delicios!