Sfecla rosie

Sfecla rosie

Sfecla rosie este una din legumele de sezon. Este dulce, gustoasa, se poate prepara usor si este ieftina. In plus, sfecla rosieeste un veritabil medicament natural, fara niciun fel de contraindicatii, pe care oricine il poate folosi.

 

Acum canteva mii de ani, sfecla rosie crestea salbatic pe tarmurile Mediteranei si ale Atlanticului. Astazi este cultivata in toata lumea, pentru calitatile sale nutritive si terapeutice.

Bogatia de vitamine si minerale pe care le contine sfecla rosie este, aproape, fara egal. Sfecla rosie contine vitaminele A, C, E, vitaminele din complexul B, si minerale precum fier, cupru, zinc, iod, calciu, si potasiu, apoi, amidon si hidrocarburi. Peste toate acestea se adauga cea mai mare cantitate de vitamina K continuta intr-o leguma. In 100 de grame de sfecla se gaseste 600% din doza zilnica de vitamina K. Aceeasi cantitate de sfecla acopera tot necesarul zilnic de vitamina A si 80 % din nevoia de vitamina C. Cifrele sunt dovezi, care nu mai au nevoie de alte comentarii, ale bogatiei de nutrienti pe care le contine sfecla rosie.

Sfeca rosie contine o serie de fitochimicale (aminoacizi esentiali si antioxidanti), care nu se gasesc in alte fructe sau legume si care au actiuni binefactoare asupra organismului. Pigmentul rosu din sfecla, care este o adevarata pilula de sanatate, nu este alterat sau modificat prin fierbere sau coacere.

Sfecla regleaza activitatea cardiaca, combate aparitia celulelor canceroase, reechilibreaza apetitul si stimuleaza productia de celule rosii, in plus fiind un stimulent exceptional pentru sistemul imunitar, avand capacitatea de a „curata” de toxine, bacterii si virusuri, organismul.

Sucul proaspat de sfecla rosie este foarte bun la gust, si baut constant, in aceasta perioada de toamna, este un excelent tonic pentru organsim si metabolism. Zaharurile continute de sucul de sfecla, dar si de sfecla coapta sau fiarta reechilibreaza nivelul glicemiei in sange si stimuleaza, prin mecanisme naturale, activitatea pancreasului, avand in plus si o puternica actiune benefica asupra ficatului si tubului digestiv, scrie wh Food. Prin cantitatea foarte mare de potasiu pe care o contine sfecla rosie este un adevarat pasament pentru rinichi, echlibrand metabolismul acido-bazic si stimuland eliminarea excesului de sodiu.

Sfecla rosie este un remediu eficient si pentru starile de epuizare fizica, fiind in acelasi timp si un laxativ perfect. Este ideala in dieta convalescentilor, a copiilor si a femeilor insarcinate.

Toate acestea fac din sfecla rosie un aliment care nu trebuie sa lipseasca de pe masa, in aceasta perioada.

(sursa foto www.freedigitalphotos.net)