5 sfaturi pentru masa de Craciun

5 sfaturi pentru masa de Craciun

Si uite asa, an de an, nutritionistii se enerveaza si-si smulg fire de par din cap ca nimic din ce predica ei pe la televizor sau in ziare nu se pune in practica. Se spune clar: “Mancati ce doriti, dar in portii mici!” Ei, da! Vorbele sunt spuse, dar nu si auzite.

Rabdarea este pentru unii dintre noi o lectie care se invata greu. Cum sa te abtii cand tu la micul dejun servesti o paine intreaga si o omleta din 7 sapte oua!? Cum sa lasi bunatatea de sarmalute cu smantana, soriciul, racitura si cozonacii stand pe masa ?

Si uite asa, cu mirosul de bucate in nas, multi dintre romani uita de ce spun nutritionistii si fac excese. Daca pentru unii dintre barbati asta nu constituie nicio problema, pentru femei cateva sarmalute in plus echivaleaza cu zeci de minute petrecute pe bicicleta, in incercarea de a arde si cele mai incapatanate calorii. Macar voi doamnelor sa nu uitati de sfaturile nutritionistilor. Noi iti oferim azi cateva sfaturi pentru un Craciun dietetik. Daca noaptea ai cosmaruri in care te vezi gras, poti pune in aplicare tips-urile noastre.

1. Supa preparata in casa

Pentru ca tot vorbim de un Craciun dietetic nu puteam omite din meniu supa. Ideala pentru felul unu, supa constituie o metoda sanatoasa de hidratare si eliminare a toxinelor. Din pacate multi dintre noi, vrand sa pregateasca din timp toate bucatele, apeleaza si la metode rapide. Una dintre ele constituie asezarea pe masa a unor boluri cu supa din comert. Din aceea la plic. Dar, putini stiu ca aceste supe pe langa plicul foarte colorat nu au  nutrienti…sau poate da, sarea in exces care te face sa bei multa apa, la care se numara conservatii.

Supa gretoasa din comert poate fi detronata cu usuinta de cea home-made sau cu alte cuvinte: supa gatita in casa. Astfel, ai certitudinea ca servesti ceva sanatos. Sfatul nostru este sa optezi fie pentru o supa light din legume (bogata in fibre) ori pentru o supa de carne (saraca in grasimi, gen: pui, vita). 

2. Fructele

Nu ar trebui sa ti se para ciudat ca am introdus fructele in meniul de Craciun. In primul rand acestea contin apa, vitamine si minerale. Cateva feliute de fructe servite inainte de masa potolesc foamea si regleaza digestia. Ar trebui sa-i vina de hac si celui mai mare gurmand, invata evident sa manance foarte mult.

3. Salata

Daca pentru cateva secunde gandul ti-a zburat la o portie cu salata cu maioneza, pune-ti pofta in cui. Doar am zis ca militam pentru un Craciun dietetic, nu? Ce ar putea fi dietetic la o salata bogata in grasimi? Nimic! Beneficiile salatei depind direct proportional de valoarea nutritiva a ingredientelor. Motiv pentru care noi te sfatuim sa optezi pentru o salata mixta (cat mai colorata, la care sa folosesti legume crude) aromata cu putin ulei de masline. 

4. Somonul afumat

Bogat in grasimi sanatoase, de un roz inconfundabil, somonul ramane in topul propunerilor de aperitive nutritive pentru masa de Craciun. Gatirea unor mici aperitive cu somon afumat pentru musafirii tai,  nu este dificila, intrucat acesta se poate servi direct de pe platou. Nu ai nicio idee? Iti sugeram noi cateva. Ce-ai zice de somon cu legume? Poti taia felii mici de somon si legume crude pe care sa le treci printr-o scobitoare. Ori poti pregati sandvisuri cu somon. Dar, ca sa dai bine in fata invitatiilor iti sugeram sa lasi paine alba deoparte si sa optezi pentru paine integrala. 

5. Carnea de vita

Daca le spui romanilor sa lase porcul pentru carnea de vita, o sa te priveasca uimiti de parca ai face parte dintr-o organizatie secreta, menita sa strice sarbatorile. Ca vorba aceea, fara porc nu mai exista sarbatori de iarna. Numai ca Ghita al nostru a fost certat dintotdeauna cu nutritia, motiv pentru care vita ramane cea mai buna alegere cand vine vorba de un Craciun dietetic. Cu toate ca s-a creat o adevarata isterie privitor la grasimile saturate din carnea rosie, daca anul acesta bifezi in meniu si o friptura suculenta din carne de vita, nu ai ce pierde.

Oricum, daca nu esti certat cu portiile, poti servi de trei ori pe saptamana carne rosie. Ce ai de castigat? Acest tip de carne militeaza pentru sanatatea creierului, ficatului si plamanilor tai. In plus, favorizeaza absorbtia grasimilor esentiale, intarind oasele si bariera naturala de protectie a organismului. Si totusi de ce carne de vita? Pentru ca aceasta contine: vitamine din complexul B, fier, fosfor, proteine, seleniu si zinc – care tin cancerul de colon si osteoporoza la distanta.

Dar, pana una-alta mai conteaza si gustul mancarii, nu? Asa ca, renunta la tigaia arsa, mazgalita cu ulei rancezit si opteaza pentru o portie de friptura de vita la cuptor. Dar, nu o gati exagerat de mult, caci altfel o sa ai senzatia ca mesteci piele de pantofi.

6. Piure de cartofi

Sarac in calorii, dar bogat in fibre, piureul de cartofi ramane o idee inspirata pentru garnitura. Ce mai zici ca este si sanatos. Garinturi pe alese gasesti aici, unde vorbim pe larg despre un festin vegetarian de Craciun.

Anul acesta vei sarbatori un Craciun dietetic?