Seitan, carnea vegetariana cu multe proteine

Seitan, carnea vegetariana cu multe proteine

Seitanul este carnea vegetariana din gluten de grau si nu doar ca vine in ajutorul vegetarienilor, dar reprezinta un plus de proteine pentru oricine. Mai mult de atat, are si alte beneficii pentru sanatate. 

Seitanul se mai numeste carne vegetala si este obtinut din faina bogata in gluten si apa. Secretul consta in indepartarea amidonului prin spalare. Seitanul are consistenta carnii si contine aproape la fel de multe proteine ca o carne slaba. 
 

Beneficiile seitanului 

 
  • Potrivit unor surse, in 90 de grame de seitan se afla 20 de grame de proteine (comparativ cu 90 de grame de carne de pui sau de vita, ce contin 25, respectiv 21, de grame de proteine). Alte surse spun ca 100 de grame de seitan ar insemna 16 grame de proteine. Oricum ar fi, concluzia este clara: seitanul este o sursa extraordinara de proteine. 
     
  • Mai mult de atat, poate reprezenta un ajutor de nadejde in curele de slabire, caci 90 de grame de seitan inseamna numai 130 de calorii. 
     
  • Este slab in grasimi, continand zero grasimi saturate, ceea ce inseamna ca reduce nivelul colesterolului din sange si scade riscul problemelor cardiovasculare.
     
  • Carnea vegetala este si usor de digerat, putand fi astfel un aliment esential in regimul alimentar al persoanelor cu probleme digestive si stomacale. 
     
  • Este un aliment potrivit pentru sportivi pentru ca muschii pot creste corespunzator, gratie continutului de proteine. 
     
  • Nu contine sodiu, asa ca este benefic pentru cei care sufera de hipertensiune. 
     
  • Contine vitamina C, vitamine din complexul B ( B3-Niacina, Riboflavina-B2, Tiamina-B1) si fier. 

Cum se prepara seitanul 

 
Seitanul se obtine prin combinarea fainii cu continut mare in gluten (alba, integrala sau o combinatie intre cele doua) cu apa. Dupa ce se obtine o coca, aceasta este spalata sub jet de apa, pana cand se indeparteaza tot amidonul. Atunci cand coca ramane aproape incolora inseamna ca a fost indepartat tot amidonul, iar seitanul este aproape gata. 
 
Pentru ca seitanul nu are aproape niciun gust, sunt importante condimentele si uleiurile cu care este combinat sau in care este gatit. Astfel, el poate mima gustul carnii de pui, porc sau vita, legume sau orice iti doresti tu. Ba chiar il poti si marina inainte de a-l gati. 
 
Pentru ca seitanul este considerat un inlocuitor pentru carne, il poti folosi in mancaruri cu legume, tocanite, orez, salate, supe, paste, sandwich-uri, dar il poti adauga ras si la diverse sosuri si dressinguri. 
 
In poti fierbe, gati la cuptor sau il poti pune pe gratar. Pentru cea din urma varianta, seitanul merge cel mai bine cu sos teriyaki sau curry. 
 
Atentie! Daca stii ca esti alergic la gluten, cel mai bine este sa stai departe de seitan!
 
 
Foto: Hepta