Prima data am auzit despre o astfel de cafea in The Bucket List cand miliardarului interpretat de Jack Nicholson ii ramane mult apreciata cafea in gat cand afla de la Morgan Freeman de unde i se trage savoarea. Iata ca acum putem sa fim in felul nostru niste mici Jack Nicholsoni, pentru ca a aparut si la noi cafeaua indoneziana – Kopi Luwak pe numele din buletin. Ar trebui sa fiu extrem de curiosa ca sa incerc o cafea facuta din boabe usor macerate in stomacul unei matze si apoi expulzate prin partea ei dorsal-blanoasa. Scumpa mana de lucru cand te gandesti ca o singura ceasca de cafea costa 190 de ron. Ce-i drept o puteti lua si acasa, la cutiute de 80 de grame pentru “doar” 250 de ron. Pentru moment de savoarea unei cesti de cafea indoneziana se bucura doar snobii, in general sefii de corporatie cu venituri peste medie. Sunt curioasa sa vad evolutia unui astfel de produs pe piata romaneasca, tinand cont ca romanii in general nu sunt mari bautori de cafea. Consumul de cafea pe cap de locuitor este de 2 kilograme pe an, cu unul mai putin fata de media europeana. Cum va spuneam pretul exagerat este cauzat de mana de lucru. O mana de lucru extrem de bine platita din moment ce in fisa postului se specifica faptul ca boabele de cafea trebuie adunate din excrementele Zibetei Asiatice. Asta da treaba de rahat ! Sa detaliem in acest caz. Asadar Kopi Luwak este produsa in cantitati mici. Doar cateva tone pe an. Se obtine dupa modelul foie gras doar ca aici nu se indoapa gasca la refuz ci Zibeta Australiana. Mamiferul este imbuibat cu cele mai coapte si mai aromate fructe din arborii de cafea Arabica. Boabele de cafea fac o scurta excursie prin stomacul animalului si apoi sunt eliminate intacte si culese de lucratorii de pe plantatie. Cafeaua indoneziana detine suprematia in topul celor mai scumpe cafele inca din 2000, iar in Statele Unite si Japonia se vinde cu 700 de dolari jumatatea de kilogram. Tot ce pot spune e ca le invidiez pe Zibetele Asiatice. La asa munca m-as preta si eu !