Scortisoara, aroma Craciunului

Scortisoara, aroma Craciunului

Aroma dulce si cu totul speciala a scortisoarei este potrivita tot anul, dar se potriveste perfect lunilor de iarna si, mai ales, de Craciun. 

Scortisoara are o lunga istorie si nu se poate spune exact daca a fost in primul rand condiment sau medicament. Scortisoara vine din China, din sudul Indiei si din Sri Lanca, fiecare regiune avand propriul soi de arbore de scotisoara. Scortisoara este coaja scortisorului, un arbore mic, mereu verde (ca si bradul de Craciun).

Scoarta razuita, in asa fel incat sa nu afecteze sanatatea arborelui, este uscata inainte de ajunge in toate bucatariile lumii, sub forma betisoarelor sau pudra roscata, gata macinata. Daca in bucatariile din Europa scortisoara este folosita mai mult la deserturi, in tarile orientale este un condiment folosit la prepararea mancarurilor de baza.

Toate soiurile de scortisoara au o aroma aproape identica, diferentele fiind minime si sesizabile numai de experti. Cu toate acestea se spune ca cea mai buna scortisoara este cea din Sri Lanca, care este mult mai dulce, spre deosebire de cea din India, ceva mai picanta, scrie WH Foods.  

Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute. A fost pomenita si in Biblie si era una dintre cele mai folosite arome ale Egitului Antic, nu numai ca o bautura aromata si in medicina, dar si in procesul complicat de imbalsamare. Scortisoara a avut o adevarat perioada de glorie, in urma cu 4000 de ani, cand in Egiptul Antic a fost chiar mai pretioasa decat aurul. Din Egipt a ajuns in Roma Antica si de aici s-a raspandit in toata Europa. 

10 beneficii, in jumatate de lingurita de scortisoara

  • O jumatate de lingurita de scortisoară pe zi reduce colesterolul rau.
  • Aceeasi jumatate de lingurita de scortisoara regleaza nivelul zaharului din sange.
  • Are efect antimicrobian dovedit.
  • Antioxidantii foarte puternici din scortisoara au efecte benefice impotriva proliferarii celulelor canceroase.
  • Are efect de anti-coagulare a sangelui.
  • Combinata cu mierea, o jumatate de lingurita de scortisoara, pe zi, reduce semnificativ durerile din artrita.
  • Este un ideal conservant natural, inhiba dezvoltarea bacteriilor si alterarea produselor alimentare.
  • Stimulează functia cognitiva si memoria.
  • Combate infectarea alimentelor cu bacteria E coli.
  • Este o excelenta sursa de mangan, fibre, fier si calciu    

  

Cum a a juns scortisoara aroma Craciunului

Una din proprietatile scortisoarei este aceea de a creste temperatura corpului activand circulatia sangelui. Medicina chinezeasca a inclus scortisoara pe lista medicamentelelor care vindeca raceala si bolile provocate de frig si umezeala.  

De aici si pana la folosire acestui condiment, in perioada rece nu a mai fost decat un pas. Pentru ca se combina foarte bine cu merele, cu nuca, cu aluaturile pufoase si cu zaharul ars, dar si pentru ca imbogateste gustul vinului rosu, scortisoara a devenit aroma Craciunului. Nu in ultimul rand, scortisoara face un duo special cu cafeaua si ciocolata si cu toate citricele, de la portocale la mandarine si de la clementine la lamai. Adica este aroma perfecta a Craciunului.    

Daca indraznesti sa faci experimente in bucatarie afla ca scortisoare da o savoare speciala pentru carnea de pui si de curcan. 

Cateva sfaturi

Cumpara si foloseste scortisoara sub forma de betisoare. Sunt deosebit de aromate, decorative si spornice. Le poti macina in masina de cafea. 

Din betisoare de scortisoara poti face cele mai parfumate ornamente, pentru casa si pentru bradul de Craciun.