Cum da frigul, dau fuga la farmacie si ma aprovizionez cu ceai de macese. Este leacul meu secret in lupta cu gripa si virozele de toamna. Ii fac si o vizita si lui tanti Maria, vecina mea, care an de an pregateste dupa o reteta clasica, marmelada de macese. Pentru simandicosi si pentru clienti vechi, tanti Maria face si dulceata de macese. Am plecat cu sacosa plina, iar bonus, pentru ca m-am plans ca fiica-mea nu mai scapa de tuse, am primit de la tanti Maria si o stica cu sirop de macese. Cu aceste bunatati am toate armele ca sa tin gripa departe, sa vindec repede toate racelile si virozele familiei. In plus macesul sub forma de ceai, sirop sau dulceata, va creste imunitatea copiilor, iar eu reiau cura de slabire. Macesul este o planta medicinala ale carei proprietati sunt recunoascute din cele mai vechi timpuri. Este o sursa fantastica de vitamina C, 100 de grame de pulpa de macese continand 2 grame de vitamina C, mai mult decat orice alta planta. Medicii din Grecia si din Roma Antica, din India si din China cunosteau si foloseau proprietatile terapeutice ale macesului. Culoarea rosie, gustul dulce-acrisor inspira sanatate. Din pulpa de macese uscate si macinate se pot face ceaiuri tonice, adevarate infuzii de vitamina C. Fructele de maces sunt bune pentru recoltat abia dupa ce cade prima bruma si sunt ingredientul principal pentru gemuri, dulceturi si siropuri, preparate in mod clasic. Tati Maria toaca marunt pulpa de macese, in masina de tocat, apoi o fierbe in sirop gros de zahar, la foc mic, in timp ce amesteca intruna, pana se leaga. Toate preparatele din macese trebuie preparate la maxim 70-80 de grade in asa fel incat sa nu fiarba, pentru a pastra intreaga cantitatea de vitamina C din fructe. „Si, draga mea, se amesteca doar cu lingura de lemn!”, spune sfatoasa, tati Maria. Foarte important esta ca la prepararea acestor bunatati sa fie scoase semitele, care sunt toxice. Cea mai buna metoda este ca pasta de macese sa fie strecurata. (Citeste aici despre gemul de macese) [next]Beneficiile macesului pentru sananate Creste imunitatea generala, previne imbolnavirea de gripa, amelioreaza simptomele gripei si racelilor de sezon. Este dovedit ca macesele imbunatatesc activitatea sistemului imunitar si intaresc epiteliile respiratorii, ajutandu-le sa-si exercite rolul de bariera in fata microorganismelor infectioase. Ceaiul de mancese, cate o cana pe zi, preparat dintr-o lingurita de fructe macinate sau o lingurita de gem ori cateva lingurite de sirop fac minuni. Un complex de vitamine. Macesele nu au doar un continut ridicat de vitamina C, dar au cantitati apreciabile de vitamina A si din complexul B. Stimuleaza circulatia sangvina – mai ales la nivel periferic, astfel ca dupa cura de macese nu o sa mai ai maini si picioare reci. Tratamentul adjuvant al kilogramelor in plus. Macesele au calitatea de a reduce colesterolul, in plus determina o inhibare a mecanismelor metabolice care formeaza tesut adipos. Ceaiul de macese, baut constant imbunatateste eliminarea de toxine, mai ales acid uric, ca urmare a efectului diuretic pe care macesul il are. Ceaiul de macese combate anemia, creste pofta de mancare la copii si creste reactivitatea organismului fata de antibiotice. Cura cu macese ajuta organismul sa se adapteze mai bine la stresul psihic si suprasolicitare, intervenind eficient in reglarea tensiunii arteriale. Pentru toate acestea te invit sa incerci si tu cura de mecese, cea mai buna cale de a tine gripa departe, mai ales acum toamna.