Ingrediente 1 kg de carne toacata curcan 2 capatani de varza murata varza murata marunta 1 legatura generoasa de marar aprox 10 bete de marar uscate sau proaspete 4-5 lingurite de boia dulce de buna calitate 1 lingurita rasa piper alb macinat 1/4 lingurita piper negru macinat 2-3 cepe de marime medie jumatate de cana de orez basmati (sau de care aveti) o crenguta de cimbru sau/si cimbru macinat 2-3 foi de dafin optional bulion dupa gust, daca varza nu este destul de acra sau ati folosit varza dulce. Ceapa se curata se toaca cat mai marunt si se caleste in putin ulei pana se inmoaie. Se amesteca cu carnea. Se mai adauga: boiaua, piperul, marar proaspat (sau congelat) taiat marunt si orezul. Se mai poate adauga si cimbru macinat sau maruntit dar, foarte putin pentru ca are ungust foarte puternic. Mie personal imi place sa il adaug sub forma de crenguta printre sarmale. Dupa ce am amestecat bine compozitia, umplem frunzele de varza . Pe fundul oalei pin care le vom fierbe, asezam betele de marar. Deasupra lor asezam un strat de funze mari de varza (aici putem folosi frunzele prea mari, prea groase, sau rupte.) Astfel sarmalele nu se vor arde. Pe acest pat de bete si frunze cladim sarmalele, aruncand printre ele, frunze de dafin si crengute de cimbru. Deasupra lor asezam un strat de varza murata marunta. Peste acest strat, mai asezati un strat de funze intregi. Cand ati terminat aranjamentul , turnati incet apa cat sa le acopere si sa le depaseasca cu vre-o doua degete. Puneti la fiert la foc mic. Durata de fierbere variaza in functie de cat de repede fierbe varza., insa sigur nu va fi mai putin de o ora si jumatate-doua ore. Nu mai adaugati apa chiar daca scade. La final, dupa ce varza, orezul si carnea sunt fierte (gustati) puteti adauga bulion dupa gust daca aveti nevoie. Daca ati folosit varza dulce proaspata, aceasta trebuie oparita in prealabil. Sarmalele se servesc fierbinti cu muuuulta smantana dietetica deasupra! 100 de grame de sarmale din caren de curcan contin: 212calorii; 28,3 g proteine, 4,2 g lipide, 11,6 g carbohidrati Tips: daca doriti ca varza sa fiarba usor, alegeti-o pe cea cu frunze subtiri si cat mai verde. Pofta buna!