Orice produs cu nume care urla a “sanatos”, ma face sa ma uit de doua ori pe eticheta inainte de a-l cumpara. E o meteahna deprinsa din perioada in care ma invarteam toata ziua printre publicitari. Stiu cum poate o campanie buna sa vanda cu succes un produs de calitate inferioara drept the coolest thing ever. Uleiul de soia este primul meu exemplu. Fugi de-aici! Mi-ati zice cu urechile la numele care urla din toti picurii “sanatos”. Nu va precipitati ! Exista o explicatie pertinenta. Alaturi de uleiul de porumb si cel de floarea soarelui, cel de soia este bogat in acizi grasi omega 6. Exact cei care se bat in organism cu acizii grasi sanatosi cunoscuti sub numele de omega 3. Omega 6 ne bombardeaza din toate colturile supermarketului. Sar din brocanul de maioneza, se inflitreaza din sosul de paste si isi fac magic aparitia din sosul de salata. Multi se vor rascula si multe caractere critice vor curge in on-line dupa ce va voi fi spus ca in categoria “sanatos doar cu numele” se afla si uleiul de palmier. Acum ca sunt cunoscute efectele negative pe care le au grasimile trans asupra inimii, multi producatori le inlocuiesc cu ulei de palmier. Mai multi nutritionisti sustin insa ca mai mult de jumatate din grasimile din uleiul de palmier sunt saturate. In plus, cercetari recente au aratat ca acidul palmitic, o grasime saturata care se gaseste in uleiul de palmier – la fel ca si in carnea de vita, unt sau branza – au declansat la cobai o inhibitie a poftei de mancare. Lista cu lucruri care suna sanatos dar se dovedesc a fi exact opusul e deschisa. Pe cine mai nominalizam ?