Salata de vinete cu rodie (Baba Ghanoush)

Salata de vinete cu rodie (Baba Ghanoush)

Salata de vinete cu rodie este, de fapt, o salata libaneza Baba Ghanoush, la care se adauga seminte de rodie, sos de rodii si patrunjel.

Ingrediente:

– 1 kg de vinete;
– o jumatate de ceapa sau un catel de usturoi (ce preferati);
– sare dupa gust;
– 50 ml ulei de masline;
– sos de rodii;
– un sfert de rodie;
– o jumatate de lamaie;
– patrunjel tocat pentru ornat.

Mod de preparare:

Coacem vinetele, fiecare cum vrea sau cum poate. Eu le coc direct pe flacara de la aragaz, punand folie de aluminiu dedesubt ca sa nu transform totul intr-un dezastru. Se pot coace insa, si pe un disc sau pe gratar. Se lasa sa se raceasca, apoi se curata foarte bine de coaja arsa. Se lasa  cel putin 1 ora in frigider, acoperite cu o folie de plastic. In acest timp ele vor lasa o zeama maronie pe care o vom arunca.

Le putem toca cu un cutit sau le putem marunti in robotul de bucatarie.

O jumatate de ceapa se da prin razatoarea mica si se amesteca cu vinetele tocate. Daca va place cu usturoi, puneti usturoi pisat.

Apoi, adaugam uleiul, cate putin amestecand in continuu cu mixerul, ca la maioneza, dupa care adugam sare si suc de lamaie dupa gust.

La final, adaugam sosul de rodii si ornam cu seminte de rodie. Adaugati ulei de masline daca mai este nevoie.

Se orneaza cu patrunjel.

Pofta buna!