Salata de varza de Bruxelles cu ceapa caramelizata

Salata de varza de Bruxelles cu ceapa caramelizata

 

Varza de Bruxelles  este o leguma speciala. Cu o aroma si un gust deosebit este foarte potrivita pentru salatele de toamna. Ingredientele sunt pentru o salata mare, din care rezulta patru portii generoase, pentru ca reprezinta in egala masura o masa in sine, dar si o garnitura speciala alaturi de carne la gratar. Fiecare portie are putin mai mult de 140 de calorii.

 

Ca sa pregatesti salata de varza de Bruxelles cu ceapa caramelizata ai nevoie de 600 de grame de varza, sare si piper, o lingura de unt, ulei, doua cepe rosii, doua linguri de otet balsamic, o lingurita de zahar.

 

 

 

Puna pe foc o oala cu apa. Adauga o lingurita de sare. Cand apa fierbe arunca in apa verzele, bine curatate. Lasa-le sa fiarba circa patru minute, dupa ce apa incepe din nou sa clocoteasca. Pregateste un vas cu apa rece, in care poti pune si cateva cuburi de gheata. Scurge apa si transfera verzele oparite in apa rece, pentru ca acestea sa-si pastreze culoarea.

 

Pune jumatate din untul la topit, adauga o lingura-doua de ulei. Taie ceapa in felii groase si caleste-o cateva minute, pana se inmoaie si se rumeneste. Adauga zaharul si continua sa calesti, pana cand se caramelizeaza usor. Adauga otetul balsamic. Potriveste de sare si adauga piper din belsug.

 

Scurge bine varza de Bruxelles. Taie in doua verzele mai mari si caleste-le in restul de unt topit peste care adauga o lingura-doua de ulei. Amesteca din cand in cand astfel incat verzele sa se rumeneasca uniform. Continua sa calesti verzele, cel putin cinci minute. Adauga sare si mult piper. Este foarte usor daca folosesti un wok, dar merge, cu putina atentie, si intr-un vas obisnuit. 

 

 

 

Adauga peste varza, ceapa caramelizata anterior. Lasa totul impreuna pe foc, pentru doua-trei minute, si amesteca usor. Rastoarna in vasul pentru servit.

 

Pentru un plus de gust serveste salata de varza de Bruxelles dupa ce ai presarat deasupra o mana de nuci macinate sau fulgi de migdale.