Aceasta salata de dovlecei este un rasfat. Se poate manca impreuna cu o felie de branza telemea, dar si alaturi de carne de pui sau peste la gratar. Este foarte important sa pregatesti salata chiar inainte de a o servi, pentru ca sucul sa ramana in dovlecei. Ingrediente: doi dovlecei mari, trei linguri de ulei de masline, doua linguri de suc de lamaie proaspat, o lingura de miere de albine, doua lingurite cu seminte de mac, un catel de usturoi mic, sare si piper. Preparare: Pune dovleceii la rece, in frigider, sau chiar in congelator, pentru zece minute. Toca foarte marunt catelul de usturoi si eventual piseaza-l putin cu un strop de sare. Adauga uleiul, sucul de lamaie si mierea si amesteca bine, pana ce toate ingredientele se omogenizeaza. Adauga semintele de mac si potriveste sosul de sare si piper. Rade doveceii, cu tot cu coaja, prin razatoarea mare. Rastoarna peste dovlecei sosul, amesteca si serveste imediat. Savureaza! Incearca si salata de dovlecei cu bulgur, in care dovleceii sunt usor caliti, dar si borsul de dovlecei cu iaurt si, neaparat, frittata cu dovlecei.