Sa mancam verde!

Sa mancam verde!

Sincer, cati dintre noi ar da friptura din farfurie pentru o portie de supa de varza sau cativa morcovi cruzi? Unora in zadar le explici ca proteinele animale au rostul lor, dar nu trebuie consumate excesiv, ca baza unei alimentatii corecte o reprezinta cerealele si ca pe urmatoarea treapta stau fructele si legumele. Obiceiurile nesanatoase, acelea pe care le-am deprins inca din copilarie, sunt mult mai puternice decat orice intentie, fie ea cat de mica, de a schimba ceva.

Si-atunci daca nu va place placere sa va vedeti farfuriile “bombardate” cu legume si fructe verzi, puteti adopta dieta pe baza de smoothie-uri verzi. “Green Smoothies Diet” (“Dieta smoothie-urilor verzi”) le vine ca o manusa acelora dintre noi care stramba din nas cand vad in farfurie fructe ori legume.

Absenta acestora din dieta atrage dupa sine carantele de minerale si vitamine. Insa, Robyn Openshaw, autorul acestei diete, explica intr-o maniera simpla beneficiile smoothie-urilor verzi si cum acestea pot fi incluse in alimentatie pentru a scapa de monstrii siluetei pe-al lor nume: sunculitele. Astfel, intr-o maniera usoara, fara prea mult efort si sentimentul de constrangere, dieta le intinde o mana de ajutor acelora, neobisnuiti sa-ti umple stomacul cu chestii verzi si scarboase.

Principiile dietei
Insa, pana sa ne avantam in premisele dietei, haideti sa vedem si ce inseamna de fapt smoothie-uri verzi. Aceste bauturi detoxifiante si hidratante sunt preparate din fructe si legume. Evident o mare contributie o are tehnologia: blenderul. Slavita fie tehnologia! Caci daca nu era ea trebuia sa facem smoothie-le manual si amestecand de zor ne ieseau ochii ca la melc (scuzati expresia, dar cred ca vi s-a intamplat si voua sa vreti sa amestecati ceva si, din oboseala sa abandonati).

Sigur, vor exista unii care vor zice, decat sa dea pe gat cu pahar cu un continut verzuliu, mai bine nu. Precizam ca smoothie-urile sunt bauturi nutritive si asocierea dintre culoare (care poate nu este pe gustul unora) si un potential gust scarbos este gresita. Nu uitati, dragi domni si doamne care va plangeti de timp, ca uneori prepararea unei salate necesita un pic mai mult timp decat prepararea unui smoothie. Deci, ce alegeti?

[next]Asa ca, mergeti in supermaket, achizitionati-va un blender, cateva legume si fructe si puteti incepe dieta linistiti. De ce ar trebui sa introduceti un pic de verde in vietile voastre? Pentru ca verdele inseamna sanatate. Pentru ca aportul de smoothie-uri verzi este asociat cu pierderea in greutate si multe alte beneficii. Un alt atu al consumului de smoothie-uri verzi este continutul mare de nutrienti. Inarmati cu un blender nu trebuie decat sa faceti loc legumelor si fructelor in el si sa amestecati. Prin amestecare se distrug celulele peretilor din plante, ceea ce face digerabili nutrientii.

Doritorii pentru a ajunge la cantitatea zilnica de fructe si legume, cu care ne tot bat la cap nutritionistii, vor creste numarul de smoothie-uri, pana cand acestea vor reprezenta ¼ din alimentatia de zi cu zi. In functie de ambitia doritorilor, autorul a inclus in dieta trei planuri: unul pentru rezultate rapide (trei zile in care se vor consuma smoothie-uri verzi), unul menit sa arda grasimile (de 30 zile, in care se va realiza si o detoxificare a organismului) si un al treilea plan (care promoveaza consumul de smoothie-uri toata viata).

Alimentele recomandate
In cadrul dietei se vor consuma: fructe, vegetale verzi cu frunze, radacinoase, alge, ierburi, avocado, polen, ciocolata proaspata, cocos, ulei de in, goji, germeni de grau, iaurt, miere si sirop de artar.

Meniu de dieta
Nu aveti idee despre cum va arata meniul din prima zi? Nici o problema, iata un exemplu.

  • La micul dejun puteti servi: smoothie verde.
  • Gustare: fructe de padure proaspete si mango.
  • La pranz: smoothie verde.
  • La gustarea de dupa-masa: ¼ de cana cu midale si cruditati.
  • La cina, in schimb ,se pot servi: un cartof copt si o salata mare cu avocado.

Pareri pro si contra
Si totusi, de ce ar trebui  sa adopt dieta? Si-ar spune unii. Pentru ca intr-o maniera usoara si atractiva se consuma fructe si legume, iar consumul frecvent de smoothie-uri verzi este asociat cu numeroase beneficii. In plus, gospodinele vor fi placut surprinse cand vor gasi in carte retete si sfaturi despre cum trebuie conservate fructele si legumele. Din pacate unii nu o sa agreeze dieta din prisma faptului ca sunt eliminate multe alimente, ca sa nu mai vorbim de simptomele detoxifierii.

In plus, cei care sufera de diabet, candida si hipoglicemie sa-si ia gandul de la dieta. Din nefericire, nu se precizeaza ce anume sa se consume in afara de smoothie-uri verzi (nu include retete in acest sens). Se incerca o firara incurajare a vegetariasmului, despre care stim ca nu este cea mai buna metoda de a regasi echilibrul interior. Un alt minus este reprezentat de absenta sportului din carte.

Concluzie
“Dieta smoothie-urilor verzi” in ciuda criticiilor unora, constituie o metoda eficienta si usoara de reducere a caloriilor. Dar, pentru a nu se ajunge la deficiente de proteine, minerale si grasimi esentiale, trebuie sa se diversifice meniurile. Deci, v-ati decis? Vreti sa mancati verde?