Este foarte usor sa mancam sanatos. Diferenta intre alimentatia benefica si cea nesanatoasa este mica si tine de respectarea unor reguli. Alimentatia sanatosa este o suma de principii pe care le poate respecta oricine, iar aceasta nu presupune niciun mare efort si nicio cheltuiala in plus. Este nevoie doar de putina atentie si un strop de vointa Marile schimbari se fac treptat, pas cu pas. Nu este nevoie sa arunci tot ceea ce ai in camara si in frigider. Primul mare pas pentru a manca sanatos este sa renunti la sucurile acidulate, chiar si la cele dietetice, fara zahar. Aceasta decizie iti imbunatateste radical calitatea alimentatie. Variantele integrale ale alimentelor, in locul celor rafinate. Renunta complet si pentru totdeauna la painea alba si alege o paine facuta din faina integrala. Beneficiile pentru sanatate sunt imense si comparabile cu cele pe care le aduce aliminarea sucurilor carbogazoase. Foloseste ulei de masline si ulei de floarea soarelui. Cumpara si foloseste, din cand in cand, ulei de nuca, de seminte de dovleac si ulei de seminte de struguri, mai ales in perioada de vara, in salate. Aceste uleiuri sunt scumpe, dar benefice sanatatii si trebuie considerate ca o investitie in sanatate. Baza grasimilor vegetale trebuie sa ramana uleiul de masline si cel de floarea soarelui. Mananca ceea ce iti place. Daca esti carnivor inlocuieste carnea de porc cu cea de vaca sau cu cea de pui si curcan. Cumpara macar un produs bio. Fie ca este vorba de oua, carne, ori lapte. Procedeaza la fel si cu legumele. Cumpara-le de la producatorii din zona in care locuiesti. Castigul este multiplu. Faci un gest prietenesc pentru planeta, incurajezi productia locala, ai mereu pe masa produse proaspete si de sezon si, nu in ultimul rand, mult mai curate decat cele din marile magazine. Cele mai multe din alimentele sanatoase le poti procura din afara marilor magazine. Din piata, de la producatorii locali. Citeste eticheta! Ce scrie pe eticheta unei … salate! Nimic, pentru ca este un produs natural. Dar pe o cutie cu lapte. Un singur ingredient – lapte si concentratia de grasime. Ce scrie pe eticheta unui pungi cu cipsuri? O lunga lista de ingrediente. Concluzia: pur si simplu elimina produsele care au mai mult de cinci ingrediente. Evalueaza valoarea calorica a alimentelor pe care le cumperi. Nu pretul este primul criteriu. Unele produse scumpe sunt combinatii sofisticate de aditivi si multa grasime. Valoarea calorica, cantitatea de zahar si sare dintr-un produs, dau valoarea reala a acestuia. Gateste acasa! Nu mai aduc argumente. Sa gatesti un fel de mancare din ingrediente simple este cel mai mare bine pe care ti-l poti face. In plus este sexy si distractiv! Combina si educa-ti gustul. De cele mai multe ori devenim robii alimentelor procesate pentru ca gustul lor creaza dependenta. Educa-ti gustul. Mesteca incet mancarea sanatoasa si o sa descoperi savoarea acesteia. Stiai ca fulgii de ovaz au gust de nuca si ca orezul brun are un gust cu totul special? Ca sa te obisnuiesti combina. Amesteca orezul brun cu cel decorticat, pana cand vei intelege gustul special al celui dintai, scrie Prevention. Cea mai buna cale prin care poti scapa de pofte este sa le satisfaci. Pastreaza proportia de 80-20, adica poti manca alimente nesanatoase in proportie de 20 la suta, atata vreme cat restul de 80 la suta o reprezinta hrana sanatoasa. Proportia de 80-20 este valabila si utila si in cazul dietelor pentru scaderea in greutate. Sa mancam sanatos, deci! Este mai simplu decat pare.