Rubarba, o leguma la moda

Rubarba, o leguma la moda

Rubarba are un nume suficient de exotic cat sa ne faca sa dorim sa o rontaim putin si sa ne facem o idee cam prin ce mancaruri s-ar potrivi. O gasim pe la restaurantele fine in placinte, prajituri, sucuri, salate, supe si dulceata, in tari straine, mai ales prin Franta sau Anglia, si, mai nou, pe la Lidl. Daca zariti pe rafturi rubarba, nu ezitati si luati-o, nu e complicat de gatit, iar gustul ei acrisor o sa va dea dependenta. Ca sa nu mai zic de faptul ca o sa va impresionati toti prietenii daca le oferiti o dulceata, o salata, un sos sau un desert cu rubarba.

Rubarba nu seamana cu nimic din ce ati incercat, gustul ei acrisor combinandu-se intr-un mod fericit cu capsunile, merele, portocalele si ghimbirul. Coditele de rubarba sunt foarte bune in salata sau pentru garnitura pe langa cine stie ce fel principal. Nu trebuie neglijat nici rolul estetic pe care il are aceasta planta, cateva tulpini de rubarba langa o friptura, fac ca acest banal fel de mancare sa para scos dintr-un restaurant frantuzesc.

Ce calitati are rubarba?

1. Contine potasiu, vitamina C si magneziu;

2. Tulpinile ei sunt adevarate laxative naturale;

3. Contine putine calorii, cam 15 calorii la 100 de grame, si este ideala in curele de slabire;

4. Intareste sistemul imunitar;

5. Este foarte buna pentru tratarea indigestiilor;

6. Ajuta la tratarea infectiilor;

7. Previne formarea celulelor canceroase.

Cand nu este recomandata?

Rubarba nu este recomandata persoanelor care sufera de artrita sau guta, deoarece le poate agrava problemele. De asemenea, nu este recomandata persoanelor predispuse la boli renale. Rubarba, pe langa defectele enumerate anterior, mai contine si acid oxalic, care inhiba absorbtia calciului si fierului.

Nu uitati ca frunzele de rubarba sunt otravitoare si doar coditele sunt comestibile.