Rubarba, deliciu sarac in calorii

Rubarba, deliciu sarac in calorii

De cand am mancat duminica tarta cu rubarba, numai la planta dulce acrisoara imi sta gandul. Si tot poftesc la ea, in special pentru ca rubarba e un deliciu sarac in calorii.

Cum a reusit planta asta, care creste razlet in curti transilvanene, sa ma atraga in mreje, nu-mi explic. Tot ce stiu este ca abia astept sa las din nou rubarba sa-mi gadile placut papilele, cu gustul ei usor aspru.

Marea mea dezamagire e ca nu creste langa mine, ca sa ne imprietenim mai des. Vietuieste,hat, in gradini transilvanene – adusa acolo de sasi in urma cu o mie de ani. Cine trece pe acolo, musai sa-mi aduca un borcan cu gem de rubarba, dar musai!

Lasand la o parte gustul ei aparte, aflati ca planta e recunoscuta inca din Evul Mediu pentru proprietatile ei purgative si tonice.

E aliat de nadejde in curele de detoxifiere. Actioneaza simplu si eficient : preparatele din rubarba stimuleaza eliminarea ureei si a metabolitilor azotati prin actiunea directa a plantei asupra rinichilor.

Puteti folosi rubarba si pentru combaterea indigestiilor, pentru stimularea apetitului si pentru tratarea afectiunilor stomacului.

Va spuneam ca rubarba e un deliciu sarac in calorii. Cum altfel, cand are doar 16 kcal/100 de grame ? In plus e bogata in fosfor, magneziu, potasiu, zinc si vitamine. Cautati o sursa buna de vitamina C ? Aplecati-va printre tufele de rubarba si o veti gasi.

O puteti folosi cu succes la prepararea tartelor cu care va veti vraji oaspetii. Atentie insa, nu vor dori sa plece pana nu termina tot din tava.

Serbeturi, marmelade, peltea, compoturi – toate le vreau cu rubarba si numai cu rubarba. Gustul acrisor o face potrivita si pentru acrirea ciorbelor. Va recomand sa o mancati in perioade calduroase, la umbra unui copac, cu un pahar de apa rece langa.

Ati mancat rubarba pana acum ? Daca nu, ce mai asteptati?