Timp de 8 ani nu i-am acordat deloc atentie. In loc sa mananc dimineata preferam sa mai dorm putin si sa imi amagesc foamea in drum spre cursuri cu un covrig sau o merdenea. Chestia asta ma facea sa fiu tot timpul lipsita de energie, permanent nervoasa, aparent fara motiv. Mult mai tarziu am realizat cat de bine imi poate merge ziua dupa ce am bagat la ghiozdan cu indarjire inainte de a pleca la job. Fac parte din cei 43 la suta dintre romani care isi iau micul-dejun zilnic. Un studio Omnibus arata ca cele mai constiincioase in privinta mancatului matinal sunt persoanele de peste 55 de ani si cele cu o educatie superioara. La polul opus e categoria din care faceam parte in liceu. Un sfert dintre romani iau micul dejun mai rar de o data pe saptamana. Aici intra tinerii cu varste intre 19 si 24 de ani carora mamica nu le pune masa mai des, presupun. Cand ii intrebi pe adolescenti ce prefera sa manance dimineata o sa puna imediat degetul pe merdenele, ciocolata sau alte produse de patiserie cu argumentul ca se mananca repede si sunt gustoase. Been there, done that! In ceea ce ii priveste pe ceilalti, studiul arata ca in materie de preferinte la micul dejun, am adoptat modelul american. Cu ochii mici si gura punga romanul pune dimineata pe masa lapte si cereale, insotite ocazional de fructe si legume. Ce-i drept mai sunt si unii care prefera mezeluri, oua si branza, dar cam putini in comparatie cu cei care iau in fiecare dimineata micul dejun al campionilor. Analizand obiceiurile alimentare ale romanilor tind sa cred ca nu avem parte de un mic dejun echilibrat decat atunci cand suntem in vacanta si mancam la hotel. Doar acolo gasim timp sa ne punem pe farfurie cate un iaurt – pentru aportul de calciu sau fructe – pentru vitamine si minerale. In fine, numai si numai la un bufet suedez, unde totul e deja platit, ne-am mai gandi sa strecuram in gustarea de dimineata si biscuiti din cereale integrale – necesari pentru aportul de energie. Voi ce mancati dimineata ?