Risotto primavera

Risotto primavera

Daca este primavara, trebuie sa fie si risotto primavera. Este genul de mancare in care poti pune toate legumele pe care le gasesti. In varianta ideala este sa alegi legume de aceiasi culoare. Eu am mers pe … verde!

Ca sa pregatesti, patru-sase portii de risotto primavera, ai nevoie de o cana si jumatate de orez, o ceapa mare, trei catei de usturoi, patru linguri de ulei, o nuca de unt (pentru gust, dar se poate si fara), un pahar de vin alb si circa 500 de grame de legume verzi (boabe de mazare, fasole verde, sparanghel, bucatele mici de broccoli, praz, dovlecei, o mana de frunze de spanac, tulpini de telina), o legatura de patrunjel, doua-trei linguri cu varf de parmezan ras.

Ca sa faci risotto primavera pune doua ulei intr-o tigaie. Adauga untul si lasa sa se incinga. Pune la calit ceapa tocata marunt impreuna cu usturoiul si el tocat foarte fin. Lasa ceapa pe foc pana devine sticloasa. Adauga orezul si tine amestecul pe foc pana ce orezul devine translucid. Stinge totul cu paharul de vin, adauga si un pahar si jumatate de apa fierbinte, acopera si lasa sa fiarba.

 

Separat intr-un alt vas pune doua linguri de ulei. Pune la calit, pe rand legumele. Incepe cu fasolea verde, apoi mazarea, broccoli, bucatele de sparanghel si tulpinile de telina. La final pune prazul si spanacul. Toate trebuie tocate in bucati mai mari, ca sa-i pastreze gustul si identitatea. Cand toate legumele au ajuns in tigaie, lasa-le impreuna cateva minute (nu mai mult de doua-trei).

Rastoarna legumele peste orez – numai dupa ce verifici ca acesta este bine fiert. Orezul, preparat astfel, se fierbe in circa 30 de minute. Amesteca usor si lasa risotto primavera pe foc pentru alte cateva minute. Potriveste de sare si piper, adauga parmezanul ras si serveste risotto primavera imediat, simplu sau alaturi de o salata verde clasica.