Sunt aproape fara numar variante in care se poate prepara un risotto. Varianta de risotto cu ciuperci si usturoi este insa una dintre cele care se apropie de perfectiune. O mancare rapida simpla, sanatoasa, gustoasa, si pe placul carnivorilor, si pe placul vegetarienilor, satioasa si, nu in ultimul rand, usor de facut. Ca sa faci patru portii de risotto cu ciuperci si usturoi ai nevoie de: o ceapa mare, o mana de frunze de telina (inclusiv cotorul verde al frunzelor), doua cani de orez (excelent cel salbatic sau orez brun), patru cani de apa (sau supa de legume, ori supa de pui), un pahar mic de vin alb, trei-patru linguri de ulei, o nuca de unt, 500 de grame de ciuperci, patru catei de usturoi, o lingurita de cimbru uscat, sare si piper si, eventual patru linguri cu parmezan ras, pentru tusa finala. Preparat dupa aceasta reteta poti aseza risotto de ciuperci cu usturoi la orice masa, fie ca este o cina in familie sau o masa festiva, asta pentru ca reteta este absolut delicioasa. Toaca ceapa si usturoiul. Pune uleiul si untul intr-un vas incapator si adauga ceapa si usturoiul. Pune sare si piper si caleste totul, impreuna, vreo cinci minute. Adauga telina tocata marunt si caleste inca alte cateva minute. Toaca ciupercile in bucati mari si adauga-le peste ceapa. Continua sa calesti pentru alte cateva minute. Pune orezul si continua operatiunea. Amesteca pentru ca toate acestea sa nu se lipeasca. Stinge totul cu vin. Adauga cimbrul uscat si cand alcoolul s-a evaporat adauga apa (sau supa). Transfera vasul la cuptor – bine incins in prealabil, si lasa totul la foc moale pentru 30-40 de minute. Cand este gata amesteca usor in vas, pentru ca ciupercile si ceapa s-au ridicat deasupra. Serveste risotto cu ciuperci cu usturoi abia dupa ce s-a racorit putin, ca sa simti toata aroma, cu parmezan ras presarat deasupra. O portie are circa 150 de calorii. Risotto cu ciuperci si usturoi este foarte bun si rece.