Rețetă prăjitura 'durere', fără făină. Sursa foto Youtube.com Rețetă prăjitura ‘durere’, un desertul inedit care va încânta invitații de Paște. Este veche, de acum 150 de ani, adorată și fără făină! Dacă vrei să adaugi un plus de savoare și originalitate la masa de Paște, prăjitura „Durere” este desertul perfect care va cuceri orice gurmand. Fără făină și cu foi de bezea crocante, aceasta se prepară din ingrediente simple, dar delicioase. Va deveni, cu siguranță, un favorit al invitaților! Rețetă prăjitura ‘durere’ Rețeta de față este una tradițională, veche de mai bine de 150 de ani, care îmbină nuca, ciocolata și cafeaua într-o combinație irezistibilă. Ingrediente pentru foi de bezea: 6 albușuri (aproximativ 210 g) 150 g zahăr un vârf de sare 1 plic de zahăr vanilat 6 ml zeamă de lămâie proaspăt stoarsă 150 g miez de nucă și alune de pădure (sau doar nucă) 30 g pesmet alb simplu Ingrediente pentru crema de cafea (ness) cu unt: 3 ouă întregi 125 g zahăr un praf de sare ½ plic de zahăr vanilat Bourbon 9 g pudră de ness (cafea instant de calitate) 185 g unt gras 82% (moale, la temperatura camerei) Alte ingrediente necesare: 60 g ciocolată amăruie (fulgi sau așchii) Decoruri aurii pentru finalizare Modul de preparare prăjitura ‘durere’: Foile de bezea: Începe prin a bate albușurile cu un praf de sare până obții o spumă fermă. Adaugă treptat zahărul, zahărul vanilat și zeama de lămâie, continuând să bați până când compoziția devine lucioasă și densă. Încorporează apoi nucile și alunele măcinate, iar la final, pesmetul alb. Întinde 1/3 din compoziție pe o coală de hârtie de copt, așezată pe dosul unei tăvi de 20×25 cm. Coace foile la cuptor, pe dosul tăvii, până devin crocante și lăsăm să se răcească bine. Acestea pot fi preparate cu câteva zile înainte de a le monta, dar trebuie păstrate într-un loc uscat, între foi de hârtie de copt. Crema de cafea (ness) cu unt: Într-un bol, bate ouăle cu zahărul, sarea și vanilia folosind un tel. Așază bolul pe baie de aburi și amestecă până când crema atinge 75°C. Adaugă pudra de ness și amestecă bine, apoi dă jos de pe foc și lasă să se răcească. După ce crema s-a răcit, adaugă treptat untul moale, amestecând până când crema devine omogenă și fină. Citește și: Rețeta de pască cu smântână, un real deliciu de Paște VIDEO Montarea prăjiturii ‘durere’: Așază prima foaie de bezea pe o coală de hârtie de copt curată și pune un strat de cremă de ness (200 g). Nivelază crema și presară puțină ciocolată amăruie rasă. Procedează la fel cu celelalte două foi, astfel încât fiecare să fie acoperită cu un strat de cremă și ciocolată. După ce ai montat prăjitura, apasă ușor cu palmele pentru a o uniformiza, având grijă să nu strivești bezeaua. Deasupra pune restul de cremă și nivelează-o. Pentru un decor elegant, trasează dungi cu un piaptăn de cofetărie. După montare, transferă prăjitura pe un tocător sau o tavă (împreună cu hârtia de copt) și pune-o la frigider sau într-o cameră răcoroasă pentru cel puțin 24 de ore. Foile de bezea au nevoie să se frăgezească, iar crema de unt trebuie să se întărească înainte de a porționa prăjitura. Este recomandat să o lași cel puțin două zile pentru a-și dezvălui întreaga savoare. După ce crema s-a întărit, prăjitura poate fi înfășurată în hârtie de copt și folie de plastic sau aluminiu și depozitată la frigider până la momentul servirii. Citește și: Mini tarte cu pere. Ai nevoie doar de 4 ingrediente Distribuie articolul pe: