Rețetă de frișcă făcută acasă, foarte cremoasă

|Andreea Nicole |
Rețetă de frișcă făcută acasă, foarte cremoasă

Învață cum să faci frișcă proaspătă de casă, îndulcită, folosind doar 3 ingrediente simple. Cu o textură ușoară și pufoasă, frișca este toppingul perfect pentru plăcinte, prăjituri, brioșe, clătite, cheesecake, deserturi stratificate și multe altele!

Frișca de casă are un gust cu 100% mai bun, atât ca textură, cât și ca aromă față de cea din comerț. Frișca proaspătă se face doar din 3 ingrediente simple și este gata în câteva minute. Este atât de cremoasă, atât de ușoară și atât, atât de delicioasă.

Rețetă de frișcă făcută acasă

Vei avea nevoie de:

  • Mixer electric: fie un mixer de mână, fie un mixer stand cu accesoriu de tip tel
  • Bol pentru mixare
  • Smântână dulce rece (sau smântână pentru frișcă)
  • Zahăr pentru îndulcire
  • Extract pur de vanilie (sau făcut în casă)

Ce trebuie să știi despre zahăr:

Unii patiseri preferă zahărul granulat în frișcă, în timp ce alții jură pe zahărul pudră, conform sallysbakingaddiction.com. Dacă folosești doar câteva linguri, nu contează prea mult. Însă, dacă lucrezi cu cantități mai mari, ai putea simți granulele de zahăr granulat. Poți folosi și zahăr brun, mai ales pentru deserturi ca fi cheesecake-ul cu nuci pecan sau plăcinta cu caramel.

Știai că? Deoarece îndulcim frișca și o aromatizăm cu extract de vanilie, aceasta se numește crème chantilly în franceză. 🙂

Cum faci frișcă de casă

  1. Începe cu smântână dulce rece. Cu cât este mai rece smântâna, cu atât se va bate mai ușor și mai bine. Smântâna rece creează cea mai ușoară frișcă! Smântâna ușor caldă sau la temperatura camerei nu va duce la formarea frișcăi. Dacă ești ambițios, poți răci bolul de mixare și accesoriul telului în frigider timp de 30 de minute sau în congelator pentru 15 minute.
  2. Bate smântâna dulce, zahărul și vanilia împreună la viteză medie-mare. Aceasta este viteza ideală pentru frișcă, deoarece introduce aer în smântână într-un ritm moderat. Am observat că viteza mare duce ușor la o frișcă prea bătută, iar viteza mică nu bate suficient smântâna.
  3. Nu pleca de lângă mixer! Frișca se face în doar câteva minute, dar între frișca moale perfectă și cea prea bătută există doar câteva secunde diferență. Frișca prea bătută devine grunjoasă și cu aspect brânzit. Frișca moale, care este ideală, are o textură pufoasă și netedă. Rămâi lângă mixer ca să știi exact când este gata.
  4. Caută vârfuri medii. Ce înseamnă asta? Când ridici telul sau paletele mixerului din bol, ar trebui să se formeze un vârf semirigid. Acest vârf se va lăsa ușor în jos, dar își va păstra forma. Nu va fi nici prea moale și lichid, nici greu și brânzit. Nu ezita să oprești mixerul și să verifici consistența frișcăi pe parcurs.

Vrei frișcă aromată?

Încearcă să adaugi tequila și lime, cum facem pentru mini cheesecake-urile margarita, umplutură de căpșuni, cum facem pentru brioșele cu căpșuni, extract de migdale, cum facem pentru prăjitura cu fructe de pădure fără coacere, sau pudră de espresso și cacao, ca în rețetele pentru prăjitura fără făină cu ciocolată și tarta mocha cu budincă de ciocolată.

Cum repari frișca prea bătută

Dacă ai amestecat frișca prea mult și are un aspect brânzit și greu, toarnă puțină smântână dulce suplimentară și încorporeaz-o ușor, manual, cu o spatulă, până când devine netedă din nou.

Poate frișca să înlocuiască produsele din magazin?

Da. Această frișcă de casă poate înlocui produsele cumpărate din magazin în rețete. Folosește aceeași cantitate. Cantitatea de smântână dulce folosită se dublează în volum pe măsură ce o bați. Așadar, dacă ai nevoie de 2 căni de frișcă, folosește 1 cană de smântână dulce. (Adaugă și zahărul pentru îndulcire și extractul de vanilie.)

Diferența dintre smântâna dulce și smântâna pentru frișcă

Diferența constă în procentajul de grăsime din lapte. Smântâna dulce pentru gătit și smântâna dulce pentru frișcă conțin 36% grăsime din lapte, în timp ce smântâna pentru frișcă (fără „heavy” în denumire) este puțin mai ușoară, având 30% grăsime din lapte.

Toate pot fi folosite interschimbabil în majoritatea rețetelor, dar când vine vorba de frișcă, smântâna dulce/smântâna dulce pentru frișcă (heavy cream/heavy whipping cream) își va menține forma mai mult timp. Acestea sunt ideale pentru frișca de casă.

Pot să folosesc această frișcă pentru decor?

Da, poți folosi această frișcă pentru a decora deserturile tale. De asemenea, poți întinde frișca pe deserturi cu un cuțit, o lingură mare sau o spatulă pentru glazură.

Ce să servești alături de frișca de casă

  • Pavlova
  • Trifle cu lămâie și fructe de pădure
  • Brioșe Angel Food
  • Shortcake cu căpșuni
  • Plăcintă cu banane și cremă
  • Tort de înghețată cu ciocolată caldă de casă
  • Budincă de pâine cu ciocolată neagră
  • Cheesecake cu lămâie sau plăcintă
  • Aluat choux și eclere
  • Tort cu lămâie
  • Plăcintă cu dovleac, cheesecake cu dovleac sau plăcintă cu cartofi dulci
  • Batoane cu plăcintă de dovleac
  • Clătite sau tort tiramisu din clătite
  • Ciocolată caldă preparată lent
  • Plăcintă cu nuci pecan sau plăcintă cu ciocolată neagră și nuci pecan
  • Tort fără făină cu ciocolată
  • Lava cake cu ciocolată sau cu unt de arahide
  • Plăcintă cu cremă de căpșuni și brânză
  • Cheesecake cu nuci pecan
  • Plăcintă cu cremă de banane și unt de arahide
  • Plăcintă cu brownie și caramel
  • Plăcintă cu lime sau batoane cu lime
  • Plăcintă de înghețată cu unt de arahide
  • Plăcintă cu mere
  • Mille-feuille
  • Clătite olandeze
  • Brownie la tigaie
  • Mere coapte sau pere coapte cu sirop de arțar