Vorbesc cu voi, cei care stiu sa aprecieze sarea pana la ultimul graunte. Cei care o turnati cu nemiluita deasupra mancarii si va bucurati de gustul trezit in papilele de pe varful limbii. Va invidiez acum, dar aflati ca pretul pe care il platiti mi se pare cam mare. Renunta la sare, nu la gust. Sarea din bucate e doar un mit. Va aduce la proportii colosale. In State a devenit inamicul public numarul 1. E pusa la zid si pazita mai ceva ca teroristii din Al Qaeda. In New York spre exemplu autoritatile au pus la punct un nou plan de sanatate prin care incearca sa convinga restaurantele sa scada cantitatea de sare folosita in felurile de mancare din meniu. Diminuarea cantitatii de sare nu inseamna mancare fada, chiar daca tinzi sa crezi asta acum. Cum reusesti sa elimini sarea ? In primul rand poti incerca sa o elimini din conservele de legume, ton si pui. Daca le deschizi si le pui sub jet de apa, cantitatea de sodiu din ele se va diminua cu 40%. Cea mai buna solutie ca sa reduci consumul sodiu este sa inlocuiesti sarea cu arome si condimente. Sarea este combinatia dintre sodiu si clor, iar sodiul consumat in exces este foarte daunator organismului. Sodiul dubleaza riscul unui accident vascular cerebral, creste tensiunea arteriala si este un factor favorizant in aparitia celulitie si a tulburarilor grave de metabolism, afectand rinichii si ficatul. Foarte multa sare se afla in alimentele procesate, in produsele de tip fast-food si de foarte multe ori este ascunsa in alimente, aparent sanatoase. Cerealele, sosurile si chiar unele preparate dulci, contin cantitati foarte mari de sodiu. Al treilea secret care te ajuta sa renunti la sare, nu la gust este sa pui putin cimbru in omleta. Nu vei mai simti nevoia sa presari cate un praf in plus, cimbrul fiind destul de aromat.