Pui umplut cu stafide si nuca

Pui umplut cu stafide si nuca

Suntem pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru masa de Craciun. Daca iti place ideea curcanului intreg, intrat oarecum in reteta traditionala a Craciunului, dar nu te incumeti sa pregatesti un curcan intreg, alge solutia optima, pui umplut cu stafide si nuca, pregatit si servit intreg. Are aerul de sarbatoare de care ai nevoie pentru masa de Craciun, dar se pregateste foarte usor, iar facut dupa acesta reteta este delicios.

Ca sa faci pui umplut ai nevoie de un pui mare si frumos. Iti mai trebuie trei cepe potrivite, o lingurita de salvie uscata, vreo trei felii de paine, 100 de grame de unt, doua galbenusuri de ou, o lingurita de nucsoara, sare, piper, 200 mililitri de vin alb, 100 de grame de stafide albe, 150 de grame de nuca, coaja de la o lamaie, un cub de concentrat de pui, o lingura de pesmet alb.

Curata bine puiul de excesul de piele. Cu mana, cu multa grija desfa pielea de pe carne pe pieptul puiului. Pune paine in cuptor pana ce se uscuca. Prepara supa de pui, din concentratul de pui si o cana mare cu apa. Pune untul, intr-un vas, la topit, dar nu-l lasa sa se incinga. Trebuie doar sa devina lichid.

Amesteca o lingura rasa de pesmet alb cu doua linguri de unt topit. Pune putina sare, adauga piper si un varf de cutit de nucsoara. Intinde amestecul pe pieptul puiului, sub piele, cat mai uniform poti. Aseaza frumos pielea puiului si da-l la rece.

Toaca ceapa si caleste-o in doua-trei linguri de unt. Trebuie bine calita, dar nu trebuie sa se arda. Pune putina sare si salvia uscata. Stinge ceapa cu o cescuta de supa de pui si lasa totul sa fiarba. In final ceapa trebuie sa fie moale, bine facuta, si bine scazuta. Intr-un procesor (sau intr-un blender) amesteca painea uscata bine cu nuca macinata, coaja de lamaie, nucsoara, sare si piper. Adauga si ceapa calita. In compozitia rezultata adauga stafidele, galbenusurile de ou si vreo trei-patru linguri de supa. Amestecul trebuie sa fie moale. Umple bine interiorul puiului si coase-l. Ca sa aiba in final o forma frumoasa poti lega picioarele puiului, in timpul coptului.

Pune puiul intr-o tava adanca, dar larga care merge la cuptor. Unge-l bine cu untul topt care a mai ramas. Pune restul de vin si supa si untul ramas (daca mai ramane). Lichidul din tava nu trebuie sa fie mai mult de o cana. Ce ramane adaugi pe parcurs, in timpul coptului. Puiul trebuie sa stea in putin lichid.

Coace puilul umplut cu stafide si nuci, in doua etape. Pentru vreo 40 de minute la foc mic, in cuptorul bine incins. Apoi alte 30 de minute la foc mai iute. La fiecare 10 minute, puiul trebuie uns cu sosul din tava.

Cand este bine facut si frumos rumenit, scoate-l din cuptor si lasa-l la temperatura camerei pentru vreo 20 de minute inainte sa-l servesti.