Proteinele in alimentatie

Proteinele in alimentatie

Proteinele in alimentatie, mai ales cand vorbim despre o dieta sanatoasa sunt fundamental necesare. Proteinele sunt, pe de alta parte, si elementele nutritive de baza in dietele care urmaresc pierderea kilogramelor in plus, ceea ce face din acestea, elementele nutritive esentiale pentru dezvoltarea si intretinerea organismului. In consecinta nu mai insistam asupra rolului si beneficiilor consumului de proteine.

          

Se pune intrebarea care este cantitatea de proteine, in alimentatia sanatoasa, de care avem nevoie zilnic. Intr-o dieta echilibrata, unde aportul de glucide si lipide trebuie tinut sub control, este indicat ca 35% din aportul de calorii zilnice sa vina din proteine. Asta inseamna circa 50 de grame de proteine pentru femei si 60 de grame de proteine pentru barbati. Si nu este deloc greu de respectat acest standard. O bucata de carne de 100 de grame are circa 20 de grame de proteina, iar 200 de grame de produs lactat fermentat – iaurt sau branza proaspata, are intre 20-25 de grame de proteina, in timp ce o cana cu lapte are 10 grame de proteina. Nu trebuie scapate din vedere nici proteinele vegetale. O portie de fasole uscata are circa 15-20 de grame de proteina extrem de utila metabolismului uman.

Proteinele din alimentatie sunt principalul constituent al masei musculare, intervin in toate procesele celulare si sunt folosite la sintetizarea diferitelor substante, prin procese metabolice complexe. Proteinele sunt si o importanta sursa de energie pentru organism. Dar asta nu este tot. Este dovedit faptul ca dieta bogata in proteine poate ajuta in accelerarea procesului de ardere a grasimilor. Cele mai bune sunt lactatele degresate, care pastreaza integral procentul de proteine, dar au un continut mic si foarte mic de grasimi.

Fructele cu coaja lemnoasa si fructele uscate sunt pline de proteine, fibre, carbohidrati si grasimi esentiale. Consumul moderat de carne slaba iti poate furniza o cantitate adecvata de proteine. Nu trebuie uitate ouale, pentru aportul lor de proteine de foarte buna calitate

Legumele si fructele nu contin foarte multe proteine, insa reprezinta cea mai simpla metoda de a le asimila. Planul unei diete bogate in proteine trebuie sa includa toate aceste alimente, secretul unei diete sanatoase fiind echilibrul. Excesul de proteine, ca si lipsa acestora pot crea probleme de sanatate. Exista persoane care au nevoie de un aport crescut de proteine. In aceasta categorie intra cei care fac constant efort fizic sustinut si sportivii, dar si femeile insarcinate si cele care alapteaza.

Se cuvine punctat faptul ca o alimentatie care exclude carnea nu inseamna neaparat o carenta de proteine. Lactatele, ouale si multe dintre legume pot suplini aportul de proteine pe care il aduce carnea. Inclusiv in dietele vegane, proteinele pot fi asimilate exclusiv prin alimentatie – cerealele, ciupercile, fructele si legumele uscate, precum si semintele fiind surse excelente de proteine de calitate. Trebuie avut in vedere doar echilibrul dintre numarul de calorii si cantitatea de proteine, scrie WebMd.

Proteinele in alimentatie sunt temelia unei diete sanatoase, doar daca cantitatile necesare sunt strict respectate.