Proteine vegetale, cele mai bune alternative

Proteine vegetale, cele mai bune alternative

Carnea este o sabie cu doua taisuri. Este principala sursa de proteine, principala sursa de fier si vitamine din grupul B, dar este si una din cauzele care duc la boli grave. Nu in ultimul rand consumul ridicat de carne este unul din factorii care contribuie la incalzirea planetei. In aceste conditii, beneficiile reducerii consumului de carne, sunt evidente.

 Rationalizarea consumului de carne trebuie sa fie un proces treptat, primul pas fiind renuntarea la carne pentru una-doua zile pe saptamana. O alta cale este aceea de a manca o singura data pe zi carne. Eco Salon sugereaza cele mai bune alimente, alternative perfecte pentru carne.

 Quinoa – bucataria  ta nu este completa fara aceasta cereala. Cunoscuta sub numele de "mama cerealelor", quinoa are un continut ridicat de fier si un gust delicos de alune. Se combina foarte bine cu toate legumele, dar si in salate. Quinoa este considerata alimentul minune, dat fiind faptul ca are la fel de multe proteine ca si carnea, fara niciuna din efectele adverse ale acesteia. Contine mai mult calciu decat laptele, nu produce colesterol si reduce cantitatea de grasimi din sange. Consumul de quinoa scade riscul problemelor cardiace si este benefic pentru rinichii.

 Soia si derivatele – chiar si carnivorii inraiti se vor bucura de gustul delicios al unui burger vegetal. Exista in mai multe variante, atata vreme cat sunt facute din soia si legume. Tofu, laptele de soia sunt alimente bogate in proteine, sanatoase si foarte bune la gust.  

 

Bunatati fara carne 

Migdalele – au foarte multe proteine si calciu. O varianta gustoasa si sanatoasa o reprezinta laptele de migdale. Ai foarte mare grija sa nu intreci masura, pentru ca au foarte multe calorii. O dieta echilibrata poate contine, cu mari beneficii pentru sanatate, o mana de migdale, zilnic.

 Iaurtul – cu o istorie de peste 4.500 de ani este o sursa perfecta de proteine. In plus, contine enzime vitale pentru sanatatea tubului digestiv, dar si a intregului organism, asigurand cea mai mare parte din necesarul zilnic de calciu. 

Lintea, nautul si fasolea neagra – sunt foarte bogate in proteine fara grasime, au fibre si minerale. Proteinele din legumele uscate sunt foarte usor transformate, in ficat, in amino-acizi pentru structura musculara si oase.  

Daca regulile dietei tale nu exclud laptele si derivatele din lapte, branza provenita din fermele biologice este o alternativa excelenta si o sursa sanatoasa de proteine de calitate.