Produsele de pe Temu ar conține substanțe toxice periculoase

|Andreea Nicole |
Produsele de pe Temu ar conține substanțe toxice periculoase

Produsele de pe Temu ar conține substanțe toxice periculoase. Sursa foto Facebook Temu

Produsele de pe Temu ar conține substanțe toxice periculoase. 8 dintre cele 13 produse achiziționate de Direcția Norvegiană pentru Mediu de pe Temu pentru verificare conțineau substanțe periculoase pentru sănătate și mediu.

Au fost cumpărate în total 13 produse – precum sandale, bijuterii și jucării pentru copii – care au fost trimise la un laborator pentru analiză, în vederea depistării unor substanțe chimice reglementate strict în Norvegia și în Europa. Produsele respective sunt interzise la vânzare în Norvegia. De asemenea, s-a verificat și dacă etichetarea acestora este conformă, potrivit miljodirektoratet.no.

Multe substanțe toxice într-un singur produs de pe Temu

Produsele nu sunt conforme. Sursa foto Facebook Temu
Produsele nu sunt conforme. Sursa foto Facebook Temu

În urma testelor s-a constatat că unele dintre produse conțineau mai multe substanțe toxice simultan. De exemplu, o brățară conținea cadmiu, plumb, clorparafine și ftalați – toate peste limitele admise.

„Guvernul este preocupat ca produsele cumpărate online să fie sigure și sustenabile. Este grav că articolele de pe Temu controlate de noi conțineau substanțe toxice și interzise, mai ales când acestea sunt destinate copiilor. Îi încurajez pe oameni să evite cumpărăturile de pe Temu”, a declarat Andreas Bjelland Eriksen, ministrul norvegian al Mediului și Climei.

Direcția pentru Mediu a ales să testeze produse din plastic și metal, deoarece aceste materiale pot conține cele mai periculoase substanțe toxice. Substanțele precum ftalații și clorparafinele cu lanț scurt sunt frecvent utilizate în materiale plastice (PVC). Cadmiul și plumbul apar adesea în bijuterii.

„Aceste substanțe sunt reglementate strict de mult timp, deoarece sunt dăunătoare sănătății și mediului. Atunci când depășesc valorile limită, produsele devin ilegale atât în Norvegia, cât și în Uniunea Europeană”, a declarat Ellen Hambro, directorul Direcției pentru Mediu.

Cadmiu în bijuteriile pentru copii de pe Temu

Bijuteriile pentru copii sunt periculoase. Sursa foto Facebook Temu
Bijuteriile pentru copii sunt periculoase. Sursa foto Facebook Temu

Unul dintre articolele testate – o bijuterie – conținea 88% cadmiu.

Cadmiul este o substanță extrem de toxică, cu efecte atât acute, cât și cronice asupra organismului uman, iar unii compuși ai acestuia sunt cancerigeni. După ce pătrunde în corp, este eliminat foarte greu. Chiar și cantități mici pot afecta ficatul, plămânii, rinichii și oasele.

Este, de asemenea, suspectat că ar afecta fertilitatea și ar putea provoca malformații congenitale. În natură, cadmiul este absorbit de plante, care sunt apoi consumate de animale, ceea ce duce la efecte dăunătoare în lanțul trofic.

Pericol pentru copii

Cadmiul reprezintă un pericol grav pentru sănătatea copiilor. Cei mici au tendința de a introduce obiecte în gură, iar bijuteriile care conțin acest metal toxic pot duce la o expunere periculoasă.

Substanțe care înmoaie plasticul

Nu se recomandă achiziționarea produselor. Sursa foto Facebook Temu
Nu se recomandă achiziționarea produselor. Sursa foto Facebook Temu

În sandale de plastic pentru copii și o brățară cu tematică fotbalistică, au fost identificate substanțele toxice ftalați și clorparafine în cantități mult peste limitele legale. Aceste substanțe pot afecta sistemul hormonal și reproducător, atât la oameni, cât și la animale. De asemenea, unele dintre ele au fost dovedite ca fiind cancerigene în studii.

Un aspect îngrijorător este că aceste toxine nu se descompun în natură, ci se acumulează în lanțul trofic. Clorparafinele sunt, de asemenea, toxice pentru organismele acvatice și pot afecta ficatul și rinichii animalelor.

Produse fără etichetare corespunzătoare

Este frecvent întâlnită lipsa etichetării corecte. Sursa foto Facebook Temu
Este frecvent întâlnită lipsa etichetării corecte. Sursa foto Facebook Temu

Jucăriile trebuie să aibă marcajul CE pentru a putea fi vândute legal în UE. Marcajul CE certifică faptul că produsul respectă cerințele legale. Multe dintre produsele analizate nu aveau marcaj CE și nici alte etichete obligatorii.

Este frecvent întâlnită lipsa etichetării corecte la produsele provenite din magazine online sau platforme care operează în afara Europei.

Ce măsuri ia Direcția pentru Mediu în cazul Temu

irecția pentru Mediu a contactat platforma Temu. Sursa foto Facebook

Direcția pentru Mediu ia atitudine. Sursa foto Facebook

Direcția pentru Mediu a contactat platforma Temu pentru a le semnala problemele și a solicitat oprirea vânzării produselor respective. Ca urmare, Temu a răspuns solicitării și a retras articolele de pe site-ul lor.

Instituția va continua controalele asupra magazinelor online, fie ele din străinătate sau Norvegia, concentrându-se în special pe produsele susceptibile de a conține substanțe toxice.

Citește și: Topul celor mai toxice fructe si legume

Recomandări pentru consumatori

Produsele ilegale identificate vor fi raportate. Sursa foto Facebook Temu

Rezultatele verificărilor pe Temu sunt în concordanță cu cele din controale anterioare asupra altor platforme online care operează din afara Europei, precum Shein, Fruugo sau Wish.

„Chiar dacă produsele sunt fabricate în țări cu cerințe mai slabe privind mediul, ele trebuie să respecte legislația europeană pentru a fi vândute aici. Consumatorii trebuie să fie conștienți că achizițiile de la astfel de platforme implică riscuri crescute. Din păcate, ceea ce descoperim în controale este probabil doar vârful aisbergului”, a avertizat Ellen Hambro.

Produsele ilegale identificate vor fi raportate în baza de date națională farligeprodukter.no, precum și în sistemul european de alertă RAPEX.

Citește și: Cât de toxice sunt lalelele pentru oamenii care le mănâncă pe TikTok, potrivit specialiștilor

Distribuie articolul pe: