Practic o dieta care sa scoata din calcul consumul de produse lactate, carne, bauturi alcoolice si oua. Postul in general constituie un prilej de detoxifiere a organismului. Alimentatia pe timpului postului trebuie sa fie una sanatoasa, bogata in nutrienti tocmai din cauza excluderii din meniu a carnii, lactatelor si oualelor. Alimentatia difera de la persoana la persoana, in functie de stilul de viata, dar si de factorii de stres din mediul inconjurator. Una peste alta: Post si dieta – metoda, cea mai buna de slabit? Este similara dietelor de detoxifiere in urma carora organismul scapa de toxinele acumulate de pe urma unei alimentatii nesanatoase, saraca in nutrienti. Nu numai ca-ti cureti organismul de toate substantele nocive, dar reusesti astfel sa pierzi si cateva kilograme. Meniurile din timpul dietei trebuie sa contina: soia, fructe, cereale integrale, cartofi. De fapt problema apare atunci cand se planifica meniurile. Acestea trebuie sa fie o imbinare perfecta intre alimentele mentionate anterior. Va trebui sa se gaseasca o corespondenta a produselor animaliere in fructe, legume etc. Tocmai pentru ca alimentele interzise in cadrul dietei furnizeasza si ele organismului destui nutrienti. O problema majora este felul in care sunt incluse glucidele si lipidele in meniu. Daca acestea sunt combinate creste riscul depunerii de grasimi. Glucidele nu pot forma tesut adipos fara lipide si invers. Totusi pentru a nu te pripi atunci cand te decizi sa urmezi o dieta este esential sa ceri sfatul unui medic nutritionist. Trecerea de la o alimentatie bogata in grasimi animale la una de origine vegetariana nu este usoara. Asa cum am precizat de multe ori in articole, exista nenumarate diete in functie de ceea ce ne dorim, multe dintre ele pot sa dea rezultate, altele nu si asta pentru ca fiecare suntem diferiti, fiecare organism reactioneaza altfel la schimbari mai ales cele care privesc alimentatia, insa de cele mai multe ori obtinerea rezultatelor optime mai depinde si de noi. Multe persoane tin dieta si se plang ca nu pot sa slabeasca desi, fara sa recunoasca, incalca multe reguli. Evident ca atunci cand iti impui unele schimbari in ceea ce priveste regimul alimentar este nevoie de ambitie pentru a reusi in ceea ce-ti propui. Multi se plictisesc repede si nu mai au rabdare sa duca dieta la bun sfarsit. In plus, este nevoie si de timp pentru planificarea meniurilor. Includerea fructelor si legumelor in meniul de zi cu zi este benefica pentru combaterea asteniei de primavara. Desi de pe urma postului organismul functioneaza mult mai bine, odata ce substantele nocive au fost eliminate, nu pentru toti dieta de post este benefica. Acest lucru se datoreaza in mare parte activitatii fizice care-i solicita organismului si mai multe calorii. Desi exista persoane care depun un efort fizic intens (mai mult de 3500 de calorii) totusi dieta de post nu reuseste sa le restabileasca nivelul energetic. Nu degeaba am mentionat anterior ca atunci cand te decizi sa urmezi o dieta de post trebuie sa te consulti cu un nutritionist. Persoanele care sufera de diabet, boli ale ficatului, de metabolism sau dezechilibre alimentare (bulimie, anorexie) nu trebuie sa urmeze o dieta de post. Nu exista un sablon de alimentatie pur si simplu se vor introduce in meniu: fructe (glucide), uleiuri vegetale, cartofi, soia, cereale integrale (ideale pentru micul dejun) si seminte (lipide). Toate aceste sunt bogate in nutrienti. Vitaminele joaca un rol esential in organism si anume acela de a grabi reactiile chimice din corp si de a regla functiile organice. Dieta de post este bogata in fibre polizaharide (provenite din fructe) care te ajuta sa atingi mai usor senzatia de satietate si au o contributie majora in procesul de pierdere in greutate. Fibrele sunt foarte importante in alimentatie tocmai datorita actiunii sale de reducere a nivelului de colesterol. Ideal ar fi sa consumam zilnic aproximativ 40 de grame de fibre. Meniu de dieta La micul dejun poti servi: 2 felii de paine integrala cu ton; 2 felii de paine neagra cu pateu de post; cereale integrale cu o cana de ceai sau de suc. La pranz poti servi: o salata de cruditati cu un pic de sare si ulei; salata verde cu rosii, ceapa si masline; supa de legume; salata de ton cu salata verde si rosii. La cina te poti delecta cu: supa de varza; ciuperci umplute cu legume; 200 de grame de peste la cuptor cu legume. Pe langa cele trei mese importante ale zilei se vor include in meniu si doua gustari (una dupa micul dejun, iar cea de-a doua dupa pranz). Ca gustare poti lua in calcul: o banana, un mar, 1 grapefruit sau 2 fructe de kiwi. Succes!